- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Azi e o zi de mare însemnătate în tradiția populară: Ziua Mărțișorului, amuleta românească aducătoare de noroc.
În vechime, Mărţişorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii.
În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă pomului îi mergea bine, apăi şi copilului. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti.
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Folcloristul Simion Florea Marian consemnează că mărţişorul serveşte celor care îl poartă "ca un fel de amuletă”. Însă cine doreşte ca acesta să aibă efectul dorit "trebuie să-l poarte cu demnitate".
Mărţişoare cu motive populare - © FOTO: CosÎnZâne
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Cum vremurile s-au schimbat, astăzi, Mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii, sau este prins în piept, dar cu aceeași convingere că toate dorinţele se împlinesc.
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este desprinsă și din legende. Se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul, vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.
LA MULȚI ANI DE 1 MARTIE! Cele mai frumoase URĂRI de Mărțișor
1 MARTIE 2018 MĂRȚISOR. Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de însăși fioroasa Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.
Oricare ar fi semnificația apariției Mărțișorului, doamnele și domnișoarele e musai să îl poarte ca pe cea mai de preț bijuterie. Credința învestită în micul obiect cu șnur alb roșu face minuni celui ce-l poartă!
RUGĂCIUNEA INIMII, mărțișorul protector al femeilor, de 1 Martie
Mobilierul – între artă și bun gust... SĂRBĂTOARE CRUCIALĂ pe 2 MARTIE. Ce se întâmplă în a doua zi de primăvară...