Si bine fac. "Pentru ca frumusetea este un lucru delicat care trebuie tratat cu blandete", spune doctor Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Clinica DermaLife. Preocuparea pentru descoperirea unor metode de infrumusetare care sa nu raneasca pielea exista din cele mai vechi timpuri. Iar acest interes crescut pentru infrumusetarea blanda a dus la aparitia celor mai sofisticate creme si a celor mai performante tehnologii din domeniul dermatologiei si medicinei estetice. Asa se face ca, in prezent, medicii dermatologi dispun de aparate moderne care reusesc sa imbunatateasca aspectul pielii fara proceduri invazive. Despre acestea aflati in continuare informatii de la medicul dermatolog Viviana Iordache.
1. Terapia Madonnei
Cea mai eficienta metoda de transferare a substantelor benefice in straturile profunde ale pielii fara sa o raneasca se realizeaza cu ajutorul unui aparat cu oxigen hiperbar. Aceasta metoda a devenit celebra datorita Madonnei, vedeta muzicii pop dezvaluind recent ca secretul frumusetii ei consta in terapia cu oxigen hiperbar. Acest aparat utilizeaza presiunea si oxigenul pentru a deschide porii astfel incat transferul substantelor active sa se faca fara chimicale, parabeni sau alte riscuri, spune medicul Viviana Iordache.
Aceasta metoda este cu atat mai eficienta cu cat pielea de pe zonele tratate este mai subtire, cum ar fi pleoapele, gatul, decolteul. Si este mai putin eficienta pe zone cu piele mai groasa precum nasul, fruntea, barbia, precizeaza dermatologul. Toate substantele active care pot fi transferate in piele cu ajutorul oxigenului hiperbar sunt molecule pure. Dar inainte de a enumera substantele benefice si rolul lor, doctorul Viviana Iordache mentioneaza ca oxigenul nu este un factor curativ, ci doar unul intermediar, care deschide calea moleculelor pure. In functie de acestea, kiturile de tratament cu oxigen hiperbar se impart in trei categorii:
- kituri de frumusete, care contin acid hialuronic, vitamine A, E, C, acid lipoic. Toate acestea au rolul de a sterge ridurile si de a intineri pielea. Cele mai bune rezultate apar in cazul ridurilor fine de sub ochi si de deasupra buzei superioare, mai ales daca tratamentul este aplicat persoanelor tinere si cu piele sanatoasa;
- kituri de tratament pe baza de seleniu, zinc. Au efecte foarte bune in cazul persoanelor cu ten acneic;
- kituri de relaxare, care contin substante asemanatoare botoxului, dar spre deosebire de acesta sunt naturale, fiind obtinute din plante: aloe vera, ceai verde. Rolul lor este de a destinde chipul persoanelor incruntate, obosite si de a le reda un aspect luminos, relaxat si proaspat.
Potrivit medicului Viviana Iordache, pielea arata bine imediat, dupa o singura sedinta de terapie cu oxigen hiperbar. Dar pentru rezultate optime sunt necesare sase sedinte, cate una pe saptamana.
2. Mezoterapie blanda
O alta metoda blanda de infrumusetare este iontoforeza. Aceasta se bazeaza pe un fenomen fizic numit electroforatie, cu ajutorul careia s-au creat echipamente cosmetice care se folosesc de ultrasunete si curenti de joasa frecventa, in scopul introducerii in piele a substantelor benefice, explica medicul dermatolog Viviana Iordache. Substantele sunt transferate in piele sub forma de ioni, prin intermediul unui gel conductor. In ultimul timp, aceasta metoda - cunoscuta si ca "mezoterapia fara ace" - este preferata de majoritatea celor care doresc sa isi intinereasca pielea, dar se tem de interventii invazive precum injectiile sau operatiile estetice. Avantajul iontoforezei este ca poate fi aplicata pe zone mari ale corpului. De aceea, este ideala in cazul persoanelor cu probleme multiple ale pielii (riduri, pete) pe fata, gat, decolteu si pe maini.
3. Ce puteti face acasa
Persoanele care nu-si permit tratamente dermato-cosmetice in centre de infrumusetare sunt sfatuite de medicul Viviana Iordache sa nu-si neglijeze totusi aspectul fizic si sa recurga la metode simple de infrumusetare, dar care ar trebui sa nu lipseasca niciunei femei. Dermatologul se refera la mastile cosmetice si la produsele dermato-cosmetice propriu-zise: creme, seruri, lotiuni.
Doctor Viviana Iordache recomanda aplicarea unei masti hidratante o data pe saptamana. Pentru ca o parte dintre substantele nutritive sa patrunda macar in straturile superficiale ale pielii, medicul spune ca este bine sa acoperim zona pe care aplicam masca respectiva cu o folie de plastic. Procedura creste sansa de a se deschide porii si de a facilita patrunderea substantelor nutritive.
In ceea ce priveste cremele, medicul Viviana Iordache atrage atentia ca momentul cel mai prielnic pentru aplicare cremei este noaptea. "Daca nu ne permitem cosmetice scumpe, nu trebuie totusi sa cheltuim bani pe mai multe creme ieftine, ci sa investim intr-o singura crema dermato-cosmetica de calitate pentru noapte", ne sfatuieste dermatologul.
Crema de noapte este cea mai eficienta din mai multe motive: are timp mare de actiune, organismul este mai receptiv si mai relaxat, functionand pe sistemul nervos vegetativ, pielea nu este afectata de poluare. Cremele de zi, oricat de sofisticate si scumpe ar fi, nu au decat rol de bariera protectoare, nicidecum nu reusesc sa transfere in piele vitamine sau alti acizi, sustine doctor Viviana Iordache.
Vitamina C, atat de mult invocata in lupta contra imbatranirii pielii, este complet inutila cand ajunge pe piele prin intermediul unei creme. Potrivit medicului Viviana Iordache, dupa doar 15 minute de expunere la lumina, vitamina C se oxideaza si dispare. Cat despre celebrele creme cu acid hialuronic, doctorul Viviana Iordache afirma ca acestea nu fac decat sa absoarba umezeala din aer. Celelalte produse de ingrijire - demachiante, lotiuni tonice, ape termale - au doar rol de curatare a pielii si de a o pregati ziua pentru aplicarea cremei hidratante si a fardurilor, iar noaptea pentru actiunea cremei.
Citeste si Jurnalul National!
FOTO: hepta.ro
FOTO! Christian Louboutin a creat balerinii cu tocuri de 20 de centimetri... Vezi ce trebuie sa faci cand ai un copil violent!...