Chiar dacă Bucureștiul mai are mult de lucru la capitolul infrastructură pentru bicicliști, asta nu înseamnă că nu poți găsi și aici rute convenabile, dacă te gândești să începi să te deplasezi pe două roți.
Dacă nu ai foarte multă experiență în pedalat, este bine să știi câteva lucruri esențiale care să te ajute să te descurci mai ușor pe bicicletă și să te ferească de orice fel de accidente neplăcute. Iată ce ar trebui să știi:
Nu cheltui o avere pe o bicicletă
Dacă nu ești sigur cât de bine ți se potrivește mersul pe două roți, nu are sens să investești o sumă considerabilă încă de la bun început pe o bicicletă pe care să nu o folosești apoi. În plus, s-ar putea să îți ia un timp până când te obișnuiești cu măsurile de securitate pe care trebuie să le iei atunci când îți lași bicicleta într-un loc nesupravegheat. De aceea, este mult mai practic să investești într-o bicicletă la mâna a doua, cu care să poți exersa și pe care să o folosești pentru a-ți face o primă impresie despre ce înseamnă să pedalezi prin oraș. Acum poți găsi numeroase biciclete ieftine, dar într-o stare foarte bună, astfel încât bugetul tău să nu aibă de suferit.
Stabilește-ți de dinainte rutele
Dacă intenționezi să folosești bicicleta pentru a merge zilnic la serviciu, este bine să te documentezi de dinainte cu privire la rutele pe care poți pedala. Ia în calcul distanța, înclinația terenului, aglomerația și ușurința de deplasare și s-ar putea să previi multe neplăceri. De exemplu, o rută mai lungă, dar cu piste pentru biciclete poate fi mai avantajoasă și mai rapidă decât o rută scurtă, dar pe unde trebuie să mergi pe carosabil sau unde ai de urcat și coborât borduri înalte.
Nu ignora importanța echipamentului de protecție
Pentru că pistele de biciclete sunt limitate, cel mai probabil va trebui uneori să te aventurezi și pe șosea, pe lângă mașini. Oricât de atent ai încerca să fii, nu poți fi atent și pentru ceilalți participanți la trafic. De aceea, este extrem de important să nu ieși cu bicicleta fără un echipament de protecție. Casca este cel mai important element, întrucât te poate feri în cazul unui accident. Nu este obligatorie prin lege, însă purtarea ei îți poate salva viața. Cotierele și genunchierele sau protecțiile pentru încheieturi sunt și ele foarte practice, mai ales pentru începători, care încă nu s-au obișnuit să pedaleze.
Nu te aventura de la început pe distanțe mari
Atunci când înveți să pedalezi sau când te urci pe bicicletă după o lungă perioadă de timp este bine să îi dai corpului un timp să se adapteze la acest gen de mișcare și să eviți să te aventurezi pe rute foarte lungi sau de dificultate ridicată. În schimb, începe prin a pedala pe distanțe mici, crescând gradual distanța și intensitatea până când nu mai este un efort să pedalezi încontinuu kilometri buni. Vei vedea că astfel nu numai că îți vei crește progresiv rezistența la efort, dar te vei simți mult mai în control pe două roți și îți vei îmbunătăți și reflexele.
Ajustează-ți bicicleta pentru confort
Șaua bicicletei, distanța față de ghidon și înălțimea acestuia ar trebui ajustate în momentul în care îți iei o bicicletă nouă. După ajustare, ar trebui să stai confortabil în șa, cu spatele drept și mâinile prinse relaxat de ghidon, fără să te apleci prea mult asupra sau să ai o poziție incomodă. De asemenea, ar trebui să poți atinge pământul cu ușurință, să încaleci și să descaleci fără efort. Nu te mulțumi să faci câteva ajustări, ci încearcă diferite setări ale acestor elemente până când te simți perfect pe noua ta bicicletă.
Sursă foto: Snapwire from Pexels
Ce trebuie să știe părinții despre cumpărare încălțăminte copii... Rugăciune puternică pentru o căsătorie fericită...