- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ai decis să te muți într-un apartament nou? Cumpărarea unei locuințe este un pas crucial din viața oricărui om și reprezintă un proces complex, dar și anevoios, pe care trebuie să-l planifici din timp. Iată 5 sfaturi care te-ar putea ajuta să organizezi mai bine etapele mutării:
Studiază piața
Este esențial să fii foarte bine informat asupra ofertelor din sectorul rezidențial. Trebuie să compari prețuri, să te gândești la nevoile tale și ale membrilor familiei înainte să decideți ce tip de locuință veți alege, să ai în vedere notorietatea dezvoltatorului și calitatea produselor sale, să fii vigilent în privința documentelor și a demersurilor legale pe care le vei face etc.
Te poți pune la curent cu evoluția generală a prețurilor din sectorul rezidențial apelând la surse de informare specializate, dar și consultând cele mai recente analize de piață din domeniu. Investește inteligent și compară ofertele – un complex dintr-o zonă de top a Capitalei poate fi mai puțin ofertant decât un cartier rezidențial în Pantelimon, de exemplu.
Setează-ți așteptări realiste
Plănuiește totul din timp și stabilește priorități. Fă cel puţin un drum la faţa locului înainte de a semna actele și analizează foarte bine fişele tehnice ale viitoarei locuinţe: suprafaţa terenului şi suprafaţa utilă a casei, compartimentarea, amplasamentul, numărul și tipul caselor sau al apartamentelor din cartierul rezidențial, înălţimea construcţiilor, numărul camerelor, gradul de finisare, facilităţile complexului, termenul de finalizare a lucrărilor de construcţie etc. Există o diferenţă din ce în ce mai mare între costurile de construcţie şi valoarea de piaţă a locuinţei.
Atenție la buget!
Dacă nu ai bani cash pentru a cumpăra locuința dorită, poți apela la alte soluții care să te ajute să îți îndeplinești visul: creditul ipotecar sau creditul “Prima Casă”.
Creditul ipotecar constă într-un împrumut pentru cumpărarea, construcția sau renovarea unei locuințe și este garantat obligatoriu cu locuința respectivă, pentru a se asigura obligația plății creditului rezultată în urma acelui împrumut.
Programul “Prima Casă” este o măsură luată de guvernul României pentru a încuraja oamenii să își achiziționeze locuințe și pentru a ajuta tinerii în vederea realizării efortului financiar necesar. În sine, creditul este tot unul ipotecar, însă parteneriatele dintre guvern și bănci fac ca cele din urmă să acorde credite mai ieftine.
Ține cont că reclamele pot fi înşelătoare, în sensul că preţul final al unei locuințe poate fi aproape dublu faţă de cel afişat. La o casă, “capcanele” țin de TVA, teren şi gradul de finisare - dacă acestea nu sunt incluse în preţul iniţial, îl pot dubla la final. Însă locuințele nu trebuie comparate numai din punct de vedere al preţului, ci şi al calității finisajelor şi al valorii de piaţă. Bugetul decide achiziţia, dar nu poate influenţa valoarea de piaţă.
Ține cont de facilități
Amplasamentul este cel mai important şi decide valoarea de piaţă a viitoarei construcţii. Calitatea lucrărilor de construcţie este și ea esențială, de aceea e bine să cumperi locuinţa când este finalizată sau, dacă o contractezi înainte şi lucrările lasă de dorit, să te asiguri că vor fi executate reparaţiile în perioada de garanţie. Verifică întotdeauna experienţa constructorului. Facilităţile viitorului complex sunt de asemenea importante și este bine să fie notate în contract.
Pe lângă locuința în sine, vei avea nevoie de dependințe care ar trebui să fie incluse în pachetul pe care îl oferă dezvoltatorul: boxa, care de obicei se află la subsolul blocului, locul de parcare, care poate fi acoperit sau nu.
La fel de importante sunt utilitățile și dotările complexului: curent, apă, canalizare, gaz, sistem de incalzire, acces la internet și cablu, existența liftului și a interfonului, aspectul holurilor de pe scară, modul de depozitare a gunoiului, paza și supravegherea video etc.
Pe lângă facilitățile din cadrul cartierului rezidențial, îți recomandăm să te informezi și în legătură cu zona în care vei locui. Ai în vedere locurile de relaxare de care ai nevoie în viața de zi cu zi, dar și accesul la transport public, spații comerciale, clinici etc. Totodată, ține cont de calitatea străzilor din vecinătate și mai ales a străzii pe care vei locui.
Acordă importanță recepției locuinței
Procesul de predare-primire a locuinței este unul dintre cei mai importanți pași, având consecințe pe termen lung, fiind ultimul pas, înainte de mutare. Recepția apartamentului scoate la iveală eventualele probleme care ar putea apărea după mutare. Mai mult, acest pas dezvăluie cât de flexibil este dezvoltatorul la doleanțele clienților.
În general, procesul de predare-primire este momentul în care clientul face ultima vizită pentru a analiza apartamentul achiziționat. De preferat este ca recepția apartamentului să aiba loc în prezența unei persoane avizate, capabilă să răspundă întrebărilor de ordin tehnic venite din partea clientului. În procesul verbal încheiat la recepția apartamentului ar trebui menționate problemele și viciile constatate în timpul vizitei, dar și perioada necesară pentru remedierea acestora.
Idei de cadouri de Crăciun pentru Secret Santa la birou... Schimbi electrocasnicele? Ce specificații contează cel mai mult...