Șapte lucruri pe care să i le spui copilului tău în fiecare zi pentru a crește fericit

 

Copiii. Cresc atât de repede încât te întrebi dacă ai apucat să le spui cele mai importante lucruri, dacă i-ai învățat și i-ai pregătit suficient pentru viață. Să crești un copil fericit și echilibrat nu este un lucru ușor. Este un proces zilnic în care se construiește cu fiecare cărămidă pusă. A ști cum să-i înlături stresul și cum să-i sporești încrederea de sine înseamnă, printre altele, să crești un copil fericit și un viitor adult independent

Copiii sunt fragili atunci când sunt mici. Și nu doar fizic, ci și emoțional. De aceea, orice părinte responsabil trebuie să fie conștient de ceea ce presupune creșterea unui copil. Dacă pentru bătrânii noștri, de multe ori, un copil însemna ”o gură în plus de hrănit”, astăzi, lucrurile trebuie să evolueze. Trebuie să punem accent pe modul în care crește un copil, proiectându-i în fiecare viitorul ca și adult. 

Stresul la copii este unul dintre principalii inamici ai dezvoltării lor. Ei trebuie să se simtă în permanență în siguranță, protejați și iubiți. Pentru a obține asta, discuțiile cu copilul, indiferent de vârstă, sunt importante. Sunt vorbe, fraze, îndemnuri pe care să i le spui în fiecare zi și care îl vor ajuta în sporirea încrederii de sine și în a-i anula stările de stres dăunătoare psihicului și emoționalului.

7 lucruri pe care să i le spui copilului tău în fiecare zi pentru a crește fericit

1. ”Este alegerea ta!”

Este foarte important să-i oferi copilului posibilitatea de a face alegeri. Asta îi va spori încrederea de sine. Știind că are opțiuni, libertate de alegere, dar mai ales, sprijinul tău de a o face, înseamnă să pui o cărămidă solidă la baza creșterii unui copil fericit și a transformării lui într-un adult independent.

2. ”Ești în siguranță!”

Copiii au nevoie de a se simți în permanență în siguranță. Chiar dacă ni se pare poate absurd să verbalizăm un fapt pe care îl considerăm evident, ei bine, ei au nevoie să și audă asta. Așadar, spune-i copilului cât mai des că ”e în siguranță”.

3. ”Mă faci fericit/ă!”

Copiii sunt ca un burete imens care pot absorbi toată dragostea de pe lume. Nu aștepta să ia o notă bună sau vreun eveniment extraordinar pentru a-i spune asta! Aceste vorbe sunt foarte importante pentru echilibrul emoțional al lor.

4. ”Am încredere în tine! Cred în tine!”

Copiii au mereu incertitudini și stări de nesiguranță. Ca un adult, doar că în doze mult mai mari și mai intense. Trebuie să le arătăm și să le spunem că avem deplină încredere în ei și că le respectăm deciziile. Asta îi va motiva să fie mai atenți și mai responsabili de acțiunile lor.

5. ”Să ai o zi bună și să nu uiți cine ești”

Nu poți scimba lumea de afară, dar poți schimba atitudinea copilului tău, ajutându-l să-și găsească propria indentitate și să-și creeze propriul set de valori, care îl vor ajuta mai apoi să facă alegeri importante în viață. Să știi cine ești în fiecare secundă înseamnă să ai o mentalitate de învingător.

6. ”Greșelile se întâmplă”

Când copilul face o boacănă, sparge un vas, strică un obiect al adultului, este bine să nu ne arătăm supărați. Mai bine îl învățăm că oricine poate greși, că e normal să greșim, ajutându-l în același timp să descopere cum se poate repara o greșeală! 

7. ”Te iubesc”

Aceaste cuvinte nu mai au nevoie de explicație, dar sunt esențiale în creșterea unui copil fericit. Nu trebuie să treacă o zi fără să-i spunem copilului nostru că-l iubim!

Citește și:

Obezitatea la copii este în creștere. Sfaturi pentru o mâncare cât mai sănătoasă

Mirela Vaida, viața cu trei copii. Vedeta a slăbit uimitor și se pregătește de botezfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI