- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
1. Cele mai bune preparate pentru gratar
• Bucatile bune de carne, cum ar fi ceafa, cotletul sau pieptul de pui, sunt ambalate ca portii de aprox. aceeasi marime, patrunzandu-se astfel in mod egal. Daca te orientezi dupa carne mai ieftina, alege coaste sau bucatele invarstate cu grasime, ca de exemplu bucati de antricot sau
costita. Carnea tocata (de vaca, miel, porc, curcan sau amestec) se asezoneaza si se modeleaza in forma de burger sau chifteluta, avand grija sa nu o lasi prea mult totusi, pentru ca se usuca repede.
• Legumele Vinetele, dovleceii, ciupercile mari, ceapa, ardeii si porumbul dulce in coaja pot fi preparate ca atare.
• Cartofii dulci si bostaneii trebuie fierti in prealabil pentru 2-3 minute, apoi scursi. Cartofii se fierb cel mai bine 5 minute in coaja sau se dau la microunde. Dupa aceea, fi e se invelesc in folie de aluminiu si se asaza in mijlocul taciunilor aprinsi, fie pe marginile grilajului gratarului, spre final.
• Carnatii si hot-dog-ul se asaza pe marginile gratarului, astfel incat sa nu se arda. Carnatii mai grosi se pot fi erbe 5 minute inainte, dupa care se trec spre fi nal pe gratar, deasupra carbunii incinsi. Nu intepa carnatii niciodata, deoarece din cauza sucului scurs gratarul poate lua foc.
• Pestele se frige cu piele, uns in prealabil cu ulei. Devine crocant, iar grasimea mentine carnea suculenta. Alege peste uleios, cum ar fi pastravul, macroul sau fi leuri de somon cu piele. Crevetii mari sunt ideal de preparat nedecorticati, pentru conservarea aromei naturale.
Daca ii prepari in acest mod, unge-i bine si lasa-i pe gratar 2-3 minute pana ce capata o culoare rozalie. Ulterior, se dau cu marinade sau diferite sosuri.
2. Pentru o aroma extraordinara
Foloseste marinade pentru un plus de savoare si fragezime. Una dintre cele mai simple se prepara cu ulei de masline, usturoi zdrobit si ierburi proaspete. Sunt de evitat marinadele excesiv de uleioase, pentru ca pot cauza aprinderea gratarului; prepara o marinada potrivita pentru a mai putea unge o data carnea cat timp este pe gratar. Stropeste carnea din cand in cand cat timp este pe gratar, pentru a preintampina arderea.
3. Ustensile
Nu este nimic atat de complicat cum poate iti inchipui - vezi stanga-jos. Clestele cu manere lungi este de prima importanta cand intorci mancarea; evita furculita, deoarece inteapa, iar sucurile curg pe gratar. Cosurile de metal sunt excelente pentru peste gatit intreg, fi leuri sau
creveti. O paleta lunga pentru peste este esentiala ca sa poti sa il intorci usor; foloseste o pensula din par de porc pentru uns.
4. Igiena
Asigura-te ca ingredientele congelate sunt dezghetate. Pastreaza separat mancarea cruda de cea semipreparata si foloseste ustensile diferite pe cat posibil. Daca ai ingrediente semipreparate, foloseste-le integral, pentru a evita intoxicatia alimentara.
Este de preferat ca pulpele de pui superioare si inferioare si coastele de porc sa fi e semipreparate, mai ales daca iti faci probleme ca se va arde carnea deasupra, in timp ce la mijloc va ramane cruda: lasa pulpele la cuptor 15-20 de minute la 160°C/gaz 4 sau 7-10 minute in cuptorul cu microunde la Medium; lasa coastele de porc 45 de minute la 160°C/gaz 4 acoperite lejer cu folie alimentara (nu lasa la cuptorul cu microunde). Astfel, obtii o carne frageda in interior, fara sa se arda la exterior.
5. Prepararea carnii
Un gratar cu capac este perfect pentru a prepara carnea cu os. Bucatile de carne nu ar trebui sa fie mai groase de 6cm, astfel incat caldura sa le poata patrunde pana la mijloc inainte ca exteriorul sa se arda. Ar fi bine sa rogi macelarul sa bata carnea inainte sau sa o dezoseze. Puii mici pot fi preparati intregi (vezi reteta din dreapta). Nu ridica prea des capacul, pentru ca risti sa starnesti fl acarile. Daca pregatesti mancarea in folie, asaza preparatele spre marginea gratarului, acolo unde caldura nu este asa de puternica.
6. Timpul de odihna
Toate tipurile de carne fripta au nevoie de odihna inainte sa fie servite. Carnea se destinde si se poate taia mai usor, iar sucurile pe care le lasa se reabsorb in interior.
7. Curatarea
Cand gratarul este deja rece, curata cenusa ramasa intr-o galeata de metal si rastoarn-o intr-un sac, dupa ce s-a racit integral. Curata grilajul de metal cu o perie de sarma sau cu un ghemotoc de folie de aluminiu; tigaia gratar nu necesita spalare daca nu raman resturi de
grasime. Lasa tigaia la racorit inainte sa o speli.
8. Pentru friptura perfecta...
Se pregateste o marinada de boia de ardei cu lamaie, cu care se ung 8 pulpe inferioare de pui. Daca ai timp, lasa-le la frigider pentru jumatate de ora. Se tin pe gratar 10 minute, pana se rumenesc. Se muta pe partile laterale ale gratarului si se lasa inca 30 de minute sa se patrunda, stropindu-le din cand in cand cu apa sau suc de lamaie. In ultimele 10 minute, pregateste alaturi cateva rosii cherry unse superficial cu ulei, jumatati de ceapa rosie si lamai. Poti de asemenea semiprepara puiul il ungi cu marinada, dupa care il dai pe
gratar sau in tigaie.
Citeste si Good Food!