"Adolescenta se poate traduce printr-o multitudine de activitati riscante, de la condusul riscant, la sex nesigur sau alcool si droguri", a declarat Sarah-Jayne Blakemore, de la University College London's Institute for Cognitive Neuroscience, citat de Reuters.
Acest tip de comportament contribuie la asa-numitul "paradox al sanatatii" la adolescenti, cand a fi sanatos inseamna sa iti asumi riscuri atat de mari incat pot duce si la moarte.
Specialistii au tinut sub observatie 86 de baieti si barbati, cu varsta cuprinsa intre noua si 35 de ani, care au trebuit sa joace diverse jocuri pe computer, unde aveau de luat decizii.
Dupa fiecare joc, cercetatorii au masurat raspunsurile emotionale ale jucatorilor prin inregistrarea nivelului de satisfactie pe care il aveau. S-a descoperit ca adolescentii se bucurau mai mult in momentul in care au reusit sa scape dintr-o situatie grea, ceea ce ar putea explica de ce adolescentii prefera sa-si asume anumite riscuri.
De asemenea, prin acest studiu se arata ca adolescentii isi pot da seama de consecintele pozitive si negative pe care le au deciziile lor, spre deosebire de copiii mai mici, insa vor sa riste pentru a se bucura de faptul ca au putut iesi dintr-o situatie riscanta cu bine.
Conform unui studiu al Organizatiei Mondiale de Sanatate, publicat anul trecut, 40% din cazurile de deces in randul adolescentilor se datoreaza accidentelor sau violentei.
Citeste si Intact News
Sursa foto: blogs.discovery.com
VIDEO/ La Neatza, Bogdan Ionescu a creat origami cu mainile la spate... Cateva sfaturi pentru a curata rapid murdaria din casa...