Sita robinetului de la bucatarie e un loc perfect pentru microbi
Apa este mediul propice pentru bacterii sa se dezvolte. Fiind intr-un mediu umed, sita robinetilor de la bucatarie este ideala pentru bacterii sa se dezvolte. Este suficient sa fiti murdari pe maini cand atingeti robinetul si gata, locul s-a infestat. Cu timpul microbii vor forma un biofilm care va putea altera vasele, dar si fructele si legumele cand le spalati.
Sfat: Curatati sita robinetului o data pe saptamana. Acolo se pot strange foarte multe bacterii. Tineti sita intr-o solutie dezinfectanta si lasati apa sa curga la robinet pentru cateva minute dupa ce ati pus-o la loc.
Galeata de gunoi, deliciul microbilor
Bacteriile si microbii din cina de aseara pot ajunge foarte usor pe mancarea de azi. De cele mai multe ori galeata de gunoi se tine sub chiuveta. Tocmai de aceea, pe chiuveta de la bucatarie se afla peste 500.000 de bacterii, cam de 1.000 de ori mai multe decat pe chiuveta de la WC.
Sfat: Curatati cel putin o data pe saptamana galeata de gunoi cu dezinfectant. Apa si sapunul nu sutn de ajuns.
Covorasul de la intrare, bariera microbilor
Covorasul de la intrare nu intampina doar musafirii, ci si microbii de pe talpile pantofilor lor. De fapt, cea mai murdara zona din casa este cea din fata usii. Si, chiar daca te stergi bine pe picioare, de cate ori deschizi usa, bacteria „sare" in casa.
Sfat: Curata covorasul de la intrare de cel putin o data pe saptamana cu o solutie dezinfectanta. Nu pune niciodata sacosele pe covorasul de la intrare cand iti cauti cheile ca sa intri in casa.
Aspiratorul, un fel de drive-in pentru microbi
Aspiratorul, sacul, periile si celelalte accesorii sunt ca un fel de drive-in pentru microbi. Potrivit unor studii, 13% dintre periile aspiratoarelor erau „pozitive" la E-coli. Ceea ce inseamna ca de fiecare data cand dai cu aspiratorul o imprastii prin casa.
Sfat: Schimba des sacul aspiratorului. Nu faceti acest schimb in casa pentru ca veti imprastia bacteriile peste tot. Curatati cu dezinfectant toate componentele aspiratorului.
Buretele si prosopul de vase, port pentru microbi
Buretele de vase e ca un port pentru microbi. Bineinteles, te asteptai la asta. Dar la prosopul de vase nu te gandeai. Ei bine, potrivit unor studii efectuate in Statele Unite, 7% ditre prosoapele de vase erau infestate cu stafilococ auriu. Nici la capitolul E-coli, prosoapele de bucatarie nu stau foarte bine.
Sfat: Inlocuieste proasoapele de carpa cu cele de unica folosinta din hartie. Daca, totusi, nu va puteti obisnui cu acestea din urma, ar fi indicat sa spalati de cel putin doua ori pe saptamana prosoapele de carpa, in apa fierbinte cu dezinfectant.
Garnitura de pe usa frigiderului are ciuperci
Nici usa frigiderului nu este sigura. Aici se pot dezvolta ciuperci care, de fiecare data cand deschizi usa frigiderului se raspandesc in jur. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca pot contamina mancarea si celelalte alimente.
Sfat: Curatati garnitura de pe usa frigiderul cel putin o data pe saptamana cu dezinfectant.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: heartofthematteronline.com