- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In realitate, anticonceptionalele sunt ca o lama cu doua taisuri: pe de o parte protejeaza de o sarcina nedorita si de cancer ovarian, pe de alta parte provoaca efecte secundare ce pot pune viata in pericol.
Hormonii estrogeni continuti de pilula intervin in metabolism, dovada evidenta fiind tendinta de ingrasare dupa administrare.
Acesti hormoni modifica valorile colesterolului si trigliceridelor din organism, ceea ce poate antrena complicatii cardiovasculare. Anticonceptionalele cresc riscul aparitiei trombozelor, cheaguri de sange formate in vene (flebita) si artere.
Acolo unde exista deja predispozitie la boli cardiovasculare, pilulele contraceptive cresc riscul unor complicatii severe, precum ischemia acuta, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic.
"Un indiciu al efectelor negative ale pilulei asupra sistemului cardiovascular este cresterea tensiunii arteriale. Exista femei care acuza dureri de cap in zona cefei dupa administrarea de contraceptive orale. In acest caz, administrarea trebuie intrerupta imediat.
Numai impreuna cu medicul specialist se va decide utilizarea in continuare a acestei forme de contraceptie", semnaleaza conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Serban Voda".
Un prim pas in prevenirea complicatiilor cardiovasculare il constituie anamneza, discutia cu pacienta, prin intermediul careia medicul va identifica predispozitia genetica si factorii sai de risc.
Dar aceasta nu este suficient. "Intotdeauna inainte de administrarea contraceptivelor orale, medicul ginecolog va cere efectuarea unor analize: testul de coagulare, colesterolul si trigliceridele", ne spune conf. dr Daniel Popescu.
Probleme hepatice
Si identificarea afectiunilor hepatice este importanta inainte de administrarea anticonceptionalelor. O insuficienta hepatica sau o hepatita cronica de care pacienta nu stie poate fi serios agravata de pilula contraceptiva.
"Ficatul reactioneaza ca in cazul oricarei alte substante straine introduse in organism: va incerca sa lupte cu ea. Existand deja o afectiune hepatica, ea va fi agravata de anticonceptionale, mai ales pentru ca ele se administreaza pe o perioada indelungata de timp, de luni si chiar ani de zile", semnaleaza conf. dr Daniel Popescu.
Pentru a afla starea de sanatate a ficatului, medicul obstetrician cere, inainte de administrarea pilulei, valoarea transaminazelor. Electroforeza, o analiza mai amanuntita, este mai mult decat binevenita.
Infectia HPV
HPV (Human Papilloma Virus) este o infectie virala cu o larga raspandire. Se estimeaza ca cel putin 50% dintre femeile active sexual au aceasta infectie.
"Inainte de administrarea unor pilule contraceptive este important sa aflam daca infectia HPV exista la nivelul colului. S-a demonstrat ca anticonceptionalele si fumatul cresc de patru ori riscul de cancer de col uterin, daca la nivelul colului exista HPV", semnaleaza conf. dr Daniel Popescu.
Pentru diagnostic se poate efectua un test Papanicolau. El nu indica prezenta sau absenta virusului, insa identifica modificarile celulare de la nivelul colului, ceea ce poate trimite catre investigatii suplimentare, specifice diagnosticului HPV.
Calendarul analizelor
Ideal ar fi ca femeia sa se prezinte la medicul ginecolog dupa prima luna de la administrarea pilulelor contraceptive, chiar daca aparent le tolereaza bine si nu are simptome neplacute. Medicul va identifica eventualele reactii negative ale organismului si va decide daca pilulele sunt potrivite.
La fel de bine ar fi ca analizele de sange sa fie repetate din sase in sase luni, iar testul Papanicolau o data pe an. Cu cat pacienta este mai dispusa sa efectueze toate analizele, cu atat cresc sansele de prevenire a complicatiilor generate de administrarea pilulei contraceptive", atrage atentia conf. dr Daniel Popescu.
La fel de important este ca femeia sa fie atenta la modificarile starii generale de sanatate. Orice astfel de modificare trebuie sa duca la intreruperea imediata a administrarii anticonceptionalelor, pana la consultul medicului specialist. In multe situatii, se renunta la pilula in favoarea unei alte metode de contraceptie.
Beneficii
Administrarea de anticonceptionale nu prespune numai riscuri, ci si beneficii. Unul dintre cele mai importante beneficii este rolul jucat in prevenirea cancerului ovarian. In cazul pacientelor cu ovar polichistic, medicii recomanda anticonceptionalele ca metoda de tratament. In acest mod, ovarul va fi pus in repaus, ceea ce duce la disparitia chisturilor din care se poate dezvolta cancerul ovarian.
Efect nedorit
Unul dintre cele mai mari motive de panica in randul femeilor care iau anticonceptionale il reprezinta sangerarile din prima luna de administrare. Acesta nu este un motiv de ingrijorare si nici vreun simptom de boala. "Este un raspuns al mucoasei uterine la cresterea valorilor de estrogeni fata de cele naturale", ne explica conf. dr Daniel Popescu. Sangerarile inceteaza in mod firesc dupa prima luna.
Test rapid
Uneori, medicul ginecolog efectueaza teste rapide de coagulare, prelevand sange din deget. Dar, pe langa aceasta testare, specialistul prescrie si un set complex de analize, prin intermediul carora va hotari daca anticonceptionalele constituie o metoda de contraceptie fara riscuri.
Citeste jurnalul.ro
Foto: helpfulhealthtips.com
Cand intr-un cuplu intervine a treia persoana... FOTO! Emma Watson, sedinta foto pentru Harry Potter...