Căutare Live

Atentie la consumul de sare pentru copii!

Doza zilnica ideala de sare este mai mica la copii decat la adulti, deoarece rinichii pruncilor nu sunt perfect adaptati functiei de eliminare a sodiului.Se considera ca aportul de sodiu ar trebui sa fie de doua-trei grame pe zi, ceea ce ar insemna sase grame de sare. Doza zilnica ideala este mai mica la copii decat la adulti, ai caror rinichi nu sunt perfect adaptati functiei de eliminare a sodiului. Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui sa primeasca maximum un gram de sare pe zi, cei pana la trei ani pana la doua grame, cei pana la sase ani, trei grame, iar cei pana la 10 ani - cinci grame.

In realitate, insa, cantitatea de sare consumata in mod obisnuit este de la noua pana la 20 grame pe zi. Multe persoane se iluzioneaza, considerand ca totul e in regula daca nu gatesc prea sarat sau nu adauga sare atunci cand mancarea e servita.

In realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastra provine din alimentele si din preparatele cumparate, doar 15% din surse naturale (carne neprelucrata, vegetale, lactate), iar 10% este adaugata la gatit.

Produse ca snacksuri, chipsuri, biscuiti, conserve, mezeluri, muraturi, sosuri, alune si seminte, semipreparate, produsele tip fast food contin cantitati foarte mari de sare. Mai mult, painea obisnuita, produsele de panificatie si cele de patiserie, cerealele si chiar prajiturile au cantitati importante de sodiu.

S-a constatat ca reducerea aportului de sare de la zece la cinci grame pe zi ar echivala cu o economie de calciu, echivalenta cu administrarea unui supliment de un gram pe zi.

Pentru prevenirea afectiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, se recomanda citirea cu mai multa atentie a etichetelor produselor. Cele care contin 5% din valoarea zilnica necesara de sodiu sunt de preferat, pe cand cele care contin 20% sunt periculoase.

Citeste tot articolul in Jurnalul!

FOTO: Hepta

Strabismul sau deviatia ochilor. Cum trebuie procedat... Babesioza - o afectiune letala ce poate fi prevenita...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri