Raportul sugestiv intitulat: "Home sweet home" dezvaluie surprize dintre cele mai neplacute ascunse sub paturile europenilor. Este vorba despre perturbatori endocrini si substante toxice care se acumuleaza in saltele, perne, covor, draperii...
Raportul se refera la substantele degajate de mobile, mochete, panouri care dubleaza pereti, vopsele, adezivi in care se concentreaza microbi, sustine Chemsec et Swedish society for nature conservation (SSNC), autorul acestui studiu. Pericolul de a inahala este mult mai mare in cazul copiilor de varsta medie si bebelusilor care stau o parte insemnata din timp pe parchet, gresie etc.
Sub paturile europenilor se mai gasesc ftalati, folositi ca aditivi pentru unele obiecte din plastic: incaltaminte, ferestre, mochete etc. Mai periculos este ca aceiasi ftalati (DIDP si DINP) au fost descoperiti in unele jucarii, desi au fost interzisi de Uniunea Europeana in 1999.
Iata un calcul alarmant: Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentelor (EFSA) limiteaza la 0,15 mg/ zi/ kilogram cantitatea admisa de DIDP si DINP. Dar un bebelus care are 7 kilograme ar fi extrem de expus, respectiv la 3,5 micrograme zilnic. Deja numeroase ONG-uri si-au exprimat nelinistea fata de efectul expunerii la diferite substante toxice. Ele avertizeaza in mod special asupra "efectului cocktail", foarte periculos asupra europenilor si a faptului ca, din pacate, consecintele sunt ignorate.
Pentru a dormi linistiti in paturile noastre fara grija de a ne imbolnavi din cauza substantelor din casele noastre, Uniunea Europeana si toate tarile membre ar trebui sa reactioneze, spune Sofie Andersson, director Chemse. De asemenea, multe ONG-uri atrag atentia ca legislatia europeana nu este in masura sa ne protejeze de efectul periculos al a acestui cocteil de perturbatori endocrini, cu consecinte neurologice.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: Hepta