Antena Căutare

Bomboanele din comert - bomba de zahar cu topping de gandaci!

In epoca asta in care suntem atacati din toate partile de o gramada de substante cu denumiri tot mai pompoase, parca ne simtim un pic vulnerabili din cauza lipsei de cunostinte despre acestea. Pana la urma nu se spune degeaba ca informatia inseamna putere...

„Stiati ca selacul provine de la niste gandaci si voi, practic, ii puneti ca topping pentru inghetata?".


Ce este selacul si cum se foloseste el in alimente?

Articolul continuă după reclamă

Selacul este o rasina care provine de la un anumit tip de gandac (denumit Lac - Laccifera lacca) care este crescut tocmai pentru aceasta rasina. Este foarte raspandit in sud-estul Asiei, mai ales in Thailanda, India, China, Indonezia si Vietnam.

Dupa ce femelele au depus ouale (cam 100), acestea incep sa creasca, tranformandu-se in larve. Larvele au nevoie de hrana, asa ca incep sa manance din rasina copacului pe care l-au infestat, secretand simultan, la randul lor, o rasina. Astfel se formeaza un strat protector pentru tinerele generatii. Odata ajunse la maturitate, noile colonii sunt indepartate din interiorul copacilor pentru a face loc unei noi generatii de larve. Rasina protectoare, care este, de fapt, selacul, este pastrata.

Selacul este folosit in productia de lacuri si vopseluri (inclusiv vopseluri pentru textile), in industria farmaceutica (pentru a crea un strat protector in unele pastile), in industria cosmetica (parfumuri, sprayuri pentru par, rujuri) si in agricultura (pentru a crea capsule de uree - un ingrasamant cu eliberare lenta).

In industria alimentara, selacul este folosit mai ales in produsele de patiserie si pentru a glazura fructe si boabe de cafea. Bomboanele clasice tip dropsuri si acadele tot cu selac sunt obtinute. De asemenea, acesta este folosit si drept colorant in unele alimente si bauturi racoritoare.

Cateva date:

• Pentru a produce un kg de selac e nevoie de aproximativ 300.000 insecte
• Productia anuala de selac atinge aproximativ 20.000 de tone
• India si Thailanda sunt cele mai mari producatoare de selac, detinand 85% din productia globala
• India are 181 de centre unde se proceseaza selac

Citeste si alte articole interesante numai pe Good Food!

Desert: Placinte de mere cu crusta de zahar... Porcusorii de Guineea au nevoie de... manichiura...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x