Adoptati un regim alimentar sanatos
Parul are nevoie de cinci substante nutritive: proteine, sulf, zinc, fier, vitamine din grupul B. Doua alimente reunesc in compozitia lor aceste substante nutritive in cantitati necesare pentru sanatatea parului: ouale si lintea. In schimb, din alimentatia zilnica vor fi excluse grasimile saturate. Barbatii care tin la podoaba lor capilara trebuie sa renunte la mezeluri, alimente de tip fast-food, alimente prajite, produse de patiserie, paine alba. Atentie si la alcool si tutun! Pe langa efectele nocive asupra intregului organism, alcoolul si tutunul sunt vinovate si de chelire, pentru ca saracesc organismul in substantele nutritive necesare parului.
Stop stresului
Este inamicul numarul 1 al parului. Stresul declanseaza la nivelul pielii capului o serie de reactii, precum comprimarea vaselor de sange, scaderea fluxului de sange la radacinile firelor de par, stimularea hormonilor androgeni. Pe termen lung, aceste reactii conduc la rarirea parului si, in final, la aparitia cheliei.
O cura cu suplimente pe baza de magneziu este ideala pentru barbatii care se confrunta zilnic cu situatii stresante. Efectele antistres ale magneziului sunt dovedite. Acest mineral echilibreaza activitatea nervoasa si musculara, alunga oboseala si stresul, combate anxietatea si starile depresive.
Renuntati la fumat
Printre alte nenorociri, precum cancerul pulmonar, bolile respiratorii, bolile cardiovasculare, tutunul provoaca si caderea parului prin scaderea elasticitatii vaselor de sange ale scalpului. Cum vasele de sange de la nivelul pielii capului au anumite particularitati, in sensul ca sunt numeroase si foarte inguste, atunci se explica de ce fumatul reduce in mod drastic fluxul de sange de la radacinile firelor de par. Studiile au aratat ca fumatul a maximum sase tigari pe zi se soldeaza cu urmari serioase asupra podoabei capilare. Iata inca un motiv pentru ca barbatii sa renunte la fumat.
Faceti sport
Contrar ideilor preconcepute, sportul este benefic pentru podoaba capilara. Activitatea fizica ajuta la eliminarea toxinelor prin transpiratie si sebum. Cu conditia respectarii catorva reguli de igiena: transpiratia nu trebuie sa ramana pe firele de par, deoarece contribuie la dezechilibrul pH-ului. De aceea, parul trebuie spalat de fiecare data dupa ce faceti sport.
Spalati-va corect parul
Alegerea samponului si spalarea corecta a parului sunt esentiale mai ales daca volumul acestuia se reduce pe zi ce trece. Prima regula: respectati-va podoaba capilara si nu faceti compromisuri in privinta calitatii samponului. Alegeti un sampon de calitate (dermatocosmetic), potrivit tipului de par. Spalati-va parul in functie de particularitatile acestuia: parul uscat - o data pe saptamana, parul normal - de doua ori pe saptamana, parul gras - o data la doua-trei zile. A doua regula: samponati parul de doua ori, prima data pentru curatare, a doua oara pentru purificare. A treia regula: limpeziti-va bine parul dupa samponare. Chiar daca va spalati parul in fiecare zi, acesta va parea incarcat daca nu este limpezit corect. In plus, limpezirea insuficienta a parului afecteaza radacina acestuia, ducand la caderea firelor de par.
Citeste tot articolul in Jurnalul
FOTO: good-wallpapers.com