Calendar ortodox 14 martie 2019. Creștinii Ortodocși îl prăznuiesc joi pe Sfântului Benedict din Nursia. Sf Benedict este considerat ocrotitorul școlarilor, al învățătorilor, al minerilor, al fierarilor și al muribunzilor, fiind chemat că ajutor în boli dureroase.
Sfântul Benedict s-a născut în anul 480, într-o provincie din Italia, și a trecut la cele veșnice în ziua de 14 martie 543, în Mănăstirea Monte Casino, la vârstă de 63 de ani. Este socotit părintele vieții de obște din Apus și "patriarhul călugărilor" din Occident. În anul 1964, papa Paul al VI-lea l-a numit "patron al Europei", iar în anul 1980, papa Ioan Paul al ÎI-lea l-a declarat "co-patron al Europei", alături de Sfinții Chiril și Metodiu.
Sfântul Cuvios Benedict de Nursia este considerat ocrotitorul școlarilor, al învățătorilor, al minerilor, al fierarilor și al muribunzilor, fiind chemat că ajutor în boli dureroase. El este praznuit de Biserica Ortodoxă pe 14 martie.(crestinortodox.ro)
Postul Paștelui 2019. Zece reguli pentru a ține corect Postul Mare
Rugăciune către Sfântul Benedict de Nursia
„O, Sfinte al lui Dumnezeu şi făcătorule de minuni Benedicte, cine va putea cu adevărat să spună ostenelile tale cele din toată viaţa ta? De aceea mai mult te-ai sârguit de a ascunde isprăvile cele duhovniceşti decât a le arăta. Ai urât slava lumii şi ai fugit de dânsa până ce Dumnezeu a binevoit a te descoperi şi la vreme a te pune în sfeşnicul Bisericii Sale spre folosul monahilor şi al tuturor creştinilor. Cu multe daruri de la Dumnezeu ai fost împodobit şi ca un soare duhovnicesc în lume ai strălucit. Te-ai arătat desăvârşit în lucrarea tuturor faptelor bune şi prin pilda vieţii, mai mult decât prin vorbe, pe ucenicii tăi la calea mântuirii i-ai povăţuit. Tu, pe Dumnezeu din toată inima L-ai iubit şi, crucea ostenelilor şi a răbdării o ai dus până la sfârşit. Aceasta înţelegând, noi nevrednicii, despre sfânta ta viaţă şi crezând că mare îndrăzneală ai către Prea Bunul Dumnezeu, venim cu rugăminte către tine, să te rogi, ca prin mila Domnului şi prin sfintele tale rugăciuni, să dobândim milă şi iertare în toată viaţa noastră, în vremea sfârşitului şi în ziua judecăţii de apoi. Amin.”