- Emoția unui nou început. Premiera "Iubire cu parfum de lavandă", un serial original, din 31 Octombrie | Joi și Vineri, pe Antena 1 și AntenaPLAY
- UEFA Nations League: Lituania vs România! Tricolorii joacă marți, 15 octombrie, de la 21:45 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY!
Rugăciuna Iertării din Lăsatului Secului pentru Postul Mare se rostește azi! Aduce binecuvântarea Domnului în casa ta, fericire și noroc. Cum se spune rugăciunea Iertării din Duminica Iertării sau Lăsatul secului pentru Postul Paștelui.
Luni, 11 martie, intrăm în Postul Paștelui, cel mai mare și mai important post din an. Conform calendarului ortodox, azi, 10 martie, suntem în ”Duminica Iertării” sau Duminica Lăsatului Secului pentru Postul Paștelui. În Duminica Iertării, credincioșii trebuie să rostească Rugăciunea Iertării, care aduce binecuvântarea Domnului asupra credincioșilor.
Postul Paștelui. Cele mai importante învațături ale lui Arsenie Boca
Postul Paștelui 2019. Tradiții și obiceiuri în Postul Mare
Duminica Iertării, Lăsatul Secului Pentru postul Paștelui - Rugăciunea Iertării
Rugăciune către Sfânta Parascheva pentru Iertarea păcateler
Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!
Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!
Calendar ortodox 10 martie. Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui
Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, eveniment ce amintește de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărţirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El.
Paștele Pică întotdeauna într-o zi de duminică, prin urmare şi lăsatul secului pentru acest post are loc întotdeauna tot într-o zi de duminică. Pregătirile pentru această zi încep de sâmbătă când se fac pomeni și parastase. Se coace pâinea, apoi se fac plăcinţele cu mălai în frunze de varză, tăiţei cu nucă sau cu mac, poame coapte, mucenici.
Tradiții, Obiceiuri, Superstiții în Duminica Iertării
Azi, toată familia trebuie să se aşeze la masă şi trebuie să mănânce pe săturate, pentru că de acum încolo nu se va mai putea mânca "de dulce".
În trecut, tinerii se adunau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoşi şi plăcinte calde. Era ultima noapte în care se mai puteau distra, până la Paşti. În unele zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul, se juca mult, se mânca şi se bea din abundenţă, şi purta nume specifice diferitelor zone. În Muntenia, petrecerea era familială: cei mici veneau la cei mari, copiii la părinţi, finii la naşi şi aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei şi cereau iertare, pentru a intra împăcaţi cu toată lumea în Postul Mare.
Pentru că Lăsatul secului este situat între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară, acesta marchează triumful luminii asupra întunericului. Azi se aprind focurile, numite ”priveghi”.
Citește și: Postul Paștelui 2019. Dieta cu mâncare de post, 6 sfaturi utile
Momentul în care niște români aruncă în aer bancomante din Spania! Ce au găsit oamenii legii asupra lor... Accident violent! Un motociclist de 28 de ani, mort după ce a fost lovit de o mașină și aruncat zece metri! N-a mai avut...