Calendar ortodox 25 mai 2019. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar ortodox 25 mai 2019. Zi de mare sarbatoare sambata, sarbatoare marcata in calendar cu cruce rosie. Credinciosii cintesc a treia aflare a Capului Sf Ioan Botezatorul. Afla ce traditiii trebuie sa respecti si citeste cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Ioan.

Calendar ortodox 25 mai 2019. Zi de mare sărbătoare sâmbătă, sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie. Credincioșii cintesc a treia aflare a Capului Sf Ioan Botezătorul. Află ce tradițiii trebuie să respecți și citește cea mai puternică rugăciune către Sfântul Ioan.

Citind Sfânta Scriptură aflăm că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Deoarece se temea ca Sf Ioan să învie, Irod a dat ucenicilor doar trupul. Astfel corpul sfântului a fost îngropat în Sevastia, iar capul în curtea lui Irod, la mare adâncime.

Cele trei aflări ale Capului Sfântului Ioan

Prima aflare a Capului Sf Ioan este considerată, conform tradiției, furarea Capului din curtea Irodiadei. Femeia dregatorului regeluia îngropat la Ierusalim, în muntele Elonului.

Mai apoi, um om bogat și credincios vrea să construiască o chilie și sapă la mare adâncime în locul unde a fost îngropat Capul Sf Ioan. După ce îl scoate la suprafață cinstenște moaștele și le înroapă iar în locul unde le-a găsit. Aceasta este considerată a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc în timpul luptei împotrivă sfintelor icoane. Atunci Capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail.

Citește și: Calendar ortodox 2019. Câte zile de Post sunt în luna iunie și ce nu ai voie să faci

Calendar ortodox 23 mai. Tradiții și obiceiuri

Ca în orice zi de mare sărbătoare, credincioșii nu au voie să muncească și nu se face curat în gospodării.

Tradiția spune că în această zi nu se taie nimic folosind cuțitul. Orice produs trebuie rupt cu mâna.Tot în această zi, credincioșii nu consumă fructe și legume de culoare roșie, nu se bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare. Produsele alimentare rotunde amintesc de Capul Sf Ioan.

Familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică respectă momentele de reculegere.

Un alt aliment ce nu trebuie consumat, pe data de 25 mai, este varza deoarece Capul Sf Ioan a fost tăiat de șapte ori pe varză și a înviat. Superstițiile spun că în această zi nu trebuie consumat niciun aliment rotund.

În memoria celor decedați, familiile dau de pomană pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, ofrande sfinţite la biserică.

Pentru menținerea sănătății, în această zi credincioșii postesc și consumă doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

Citește și: Înălțarea Domnului 2019: ce se împarte pentru spor și fericire, semnificație în Biblie și rugăciune

Calendar ortodox 23 mai 2019. Rugăciunea Sf Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.

Citește și: Rusalii 2019. Când pică Moșii de vară și ce trebuie să dai de pomană

Troparul Sfântului Ioan Botezătorul

Glasul 2

Pomenirea dreptului cu laude, iar ție destul îți este mărturia Domnului, Înaintemergătorule. Că te-ai arătat cu adevărat și decât proorocii mai cinstit, că și a boteza în repejuni pe Cel propovăduit te-ai învrednicit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te bine ai vestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce s-a arătat în trup, pe Cel ce a ridicat păcatul lumii și ne-a dăruit nouă mare milă.

Parteneri
Ashley Graham a dansat în lenjerie intimă. Ce mesaj a vrut să transmită modelul plus-size
Modelul plus-size nu se sfiește să-și arate burtica de gravida. Ashley Graham a postat recent un videoclip în care a dansat în lenjerie intimă pentru a promova ideea acceptării de sine. De când a anunțat că este însărcinată cu al doilea copil, Ashley a părut mai fericită ca niciodată.
Catine.ro
Ultimele știri