Calendar ortodox 30 noiembrie. Sf Andrei. Vineri, 30 noiembrie, este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul apostol Andrei, zi cu deosebită semnificație și cu tradiții ancestrale. Iată ce nu trebuie să faci în această zi!
Sfântul Andrei este supranumit Ocrotitorul României, iar tradiția spune că este această zi este potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, dezlegare a farmecelor și blestemelor, dar și una în care poți atrage norocul în căsicie.
Sfântul Andrei. Când se pune grâu la încolțit și cum afli ce soartă vei avea
Sfântul Andrei 30 noiembrie. Rugăciunea puternică îți îndeplinește cea mai mare dorință
Sf Andrei. Ce semnifică Pelerinajul la Mănăstirea Peștera Sf Apostol Andrei
Ce minuni se săvârșesc la moaștele Sf Andrei - Oloaga a început să meargă și muta să vorbească
Sfântul Apostol Andrei a propovădut Cuvântul Domnului în Dobrogea, Macedonia, Tracia și Țarigrad și a botezat greci și geto-daci în aceste teritorii, hirotonisind primii episcopi și preoți.
Sf Andrei 30 noiembrie. Ce nu ai voie să faci în această zi
După unele tradiții, sărbătoarea ținea până la prânzul zileim iar oamenii obișnuiau să lucreze până la finalul zilei. Alte tradiții spun că lucrul în această zi este un mare păcat, de aceea credincioșii se abat de la lucrul în gospodărie pe durata întregii zile, de teama bolilor și suferințelor care s-ar abate asupra lor.
Noaptea de Sf Andrei este considerată una magică, în care spiritele răului ies la lumină. De aceea, oamenii goleau cenușa din sobă și ăntorceau cănile și oalele cu gura în jos. În unele regiuni, fetele prepară turtă din făină de grâu,cu apă și sare, pentru a-și visa ursitul.
Sf Andrei este Ziua Lupului în folclorul românesc. Conform tradiției, lupii coboară de pe munte și se adună în haite. Oamenii refuzau să rostească numele acestor animale, pentru a nu le întâlni în următorul an.
De Sf Andrei, femeile nu se piaptănă, nu cos și nu spală, pentru a nu atrage răul în viața lor. Se ține post negru pentru ca toate dorințele să se împlinească.
Copiii pun în apă crengi din copaci roditori, ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.
În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Conform oamenilor, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grăi omenesc în tmp ce oamenii se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.
Gospodarii obișnuiesc că de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a află cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prospera va fi casă și familia lui în anul ce vine.
Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarnă care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarnă care vine va fi una blândă.
De Sfântul Andrei, mii de români își sărbătoresc ziua onomastică. Vezi aici ce nume se sărbătoresc de Sf Andrei, dar și ce urări frumoase le poți face celor dragi!
sursa foto: tonica.ro
Care sunt avantajele de care ne bucuram atunci cand alegem hainele de la branduri celebre?... Cum își petreceau românii timpul liber acum 100 de ani...