- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sf Andrei minuni. Pe 30 noiembrie, creșinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, considerat Ocrotitorul României. De asemenea, scrierile spun că moaștele Sfântului Andrei fac minuni, motiv pentru care în fiecare an credincioșii merg în pelerinaj pentru a se închina la moaștele Sf Andrei. Anul acesta, Cinstita Mână a Sf Andrei se află la Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită de Patriarh în prag de Sf Andrei și de Centenar. Ce minuni s-au săvârșit la moaștele Sf Andrei.
Sf Andrei minuni. Cine a fost Sfântul Apostol Andrei
Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfântă Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Având în vedere că Andrei era evreu, nu știm cu certitudine dacă numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine grecească). Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioadă sec. ÎI-III d.Hr.
Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Chemarea la apostolie este relatată de Sfântul Evanghelist Matei : "Pe când Iisus umblă pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreajă în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: "Veniți după Mine și va voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El" (Matei 4, 18-20).
Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. În Istoria bisericească, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: "Sfinții Apostoli ai Mântuitorului, precum și ucenicii lor, s-au imprăstiat în toată lumea locuită pe atunci. După tradiție, lui Toma i-au căzut sorții să meargă în Pârtia, lui Andrei în Sciția, lui Ioan în Asia".
Sfântul Andrei a murit că martir la Patras. Deși nouă ne este cunoscută tradiția care afirmă că Apostolul Andrei a murit pe o cruce în formă de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici îl fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domitian (81-96).
Peștera Patras, în care se crede că a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța.
În actuala biserică din peșteră, în pronaos, într-o nișă, se află un fel de pat, scobit inițial în piatră, despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei. În vară anului 1944, Peșteră transformată în biserică a fost sfințită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. La scurt timp după această, trupele rusești invadatoare au distrus-o. Abia după 1990, prin râvnă cuviosului monah Nicodim Dinca, biserică a fost refăcută și redata cultului. Astăzi, mii de credincioși vin aici pentru a se rugă pe locul unde a trăit Apostolul Andrei.
Sfântul Andrei 30 noiembrie. Rugăciunea puternică îți îndeplinește cea mai mare dorință
Moaștele Sfântului Andrei- făcătoare de minuni
Se spune moaștele Sf Andrei au o putere mare de tămăduire. Iconografia bizantină îl înfăţişează pe Sfântul Andrei îmbrăţişând crucea pe care va fi răstignit. El este un bătrân cu chip blând şi frumos, cu părul alb. La treizeci de kilometri de peştera Sfântului Andrei se află Mănăstirea Dervent.
Tradiţia spune despre crucile de aici că au crescut singure, din pământ, pe locul unde cinci ucenici ai Apostolului au fost ucişi. Ele sunt venerate chiar şi de către musulmani. Scrierile atestă faptul că în preajma relicvelor se petrec adevărate minuni. Cei care s-au aflat în preajma moaștelor au fost cuprinși de o stare de sănătate trupească și mentală, liniște interioară. Există chiar și mărturiile celor care spun că au fost vindecați de boli.
La primăria din Ostrov datează,încă din perioada interbelică,documentecare certifică acest fapt. „Elena Dumitru din Basarabi, Constanţa, vindecată de cancer tiroidian, Maria Tudor din Alba, vindecată de congestie pulmonară, Nucea Sterea din Cainargeaua, vindecat de „damblageală”, Tania, o femeie mută din Feţioneşti-Putna, care în ziua de Înălţare a Domnului a început să vorbească, Gheorghe Chiroiu din Cernavodă, orb în tinereţe, şi-a recăpătat vederea, copilul lui Tudor Hristu din Frasan-Durostor, vindecat de epilepsie, Alexandrina Pătruş din Lipniţa, care, fiind complet oloagă, s-a tămăduit”, arată documentele, potrivit puterea.ro
Despre puterea vindecătoare a moaștelor se vorbește și în cărțile religioase. Biserica primară cinstea Sfintele Moaște. Mucenicia Sfântului Policarp ne informează că ele erau considerate „mai cinstite decât pietrele de mult preț și mai cercate decât aurul”.(Martiriul lui Policarp, 18).
Creștinii se adunau la mormintele mucenicilor ca să săvârșească dumnezeiasca Euharistie și să prăznuiască pomenirea Sfinților. Acestea au fost transmise generațiilor următoare și nu există nici o informație care să ne spună că cinstirea Sfintelor Moaște nu ar fi acceptată sobornicește.
Mai mult, sfântul Grigorie Teologul (329-390) menționează multele minuni săvârșite de Sfintele Moaște ale Sfântului Ciprian, „atunci când există credință”. Și adaugă că aceasta o cunosc „toți cei care au trăit-o și ne-au transmis-o și nouă, iar noi o vom preda celor ce vor urma” (Cuvântul 24, 18, La Sfântul Ciprian).
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una importantă pentru credincioși, dar una care abundă în tradiții și superstiții. Vezi aici ce trebuie să respecți în această zi pentru a fi ferit de rele.
surse: puterea.ro, crestinortodox.ro,
25 de ani de Antena 1: Observator, la înălțime! Reporterul Sonia Simionov a sărit cu parașuta, de la patru mii de metri ... Ei sunt infractorii anului! Au pus la cale un jaf de sute de mii de euro cu ajutorul unei sacoșe de cumpărături...