Credincioșii ortotodocși o cinstesc astăzi pe Sfânata Teodora de la Sihla. Potrivit calendar ortodox 2019, pe 7 august este sărbătoare cu cruce neagră. Sfânta Teodora de la Sihla a fost prima româncă trecută în rândul sfinților.
Sfânta Teodora de la Sihla este cinstită anual pe data de 7 august. Aceasta a fost fiica comandatului de artilerie la Cetatea Neamțului și prima româncă trecută în rândul sfinților.
La scurt timp după ce se căsătorește cu Elefterie, Teodora și soțul său aleg calea monahală. Ea o să intre la Schitul Vărzărești-Vreancea, iar soțul la Schitul Poiana Mărului. Din cauza năvălirii turcilor, sfânta se retrage în Munții Buzăului împreună cu câteva maici. După zece ani acestea se mută din Munții Buzăului în Munții Neamțului.
Datorită Ieroshimonahului Pavel, Sfânta Teodora ajunge în părțile Sihlei, unde o să trăiască mulți ani într-un bordei. Fiind sfârșit de secol XVII, Schitul Sihla nu era încă înființat.
După o perioadă, Sf Teodora se mută în peștera de alături și trăiește doar din hrana oferită de pădure, în special dintr-o iederă care crește și astăzi pe stâncile Sihlei. Aceasta a rămas aici până la sfârșitul zilelor. Trupul Sfinteo Teodora a rămas neagăsit până după anul 1830, când familia domnitorului moldoven Mihail Sturz, a așezat moaștele în racla de la biserica schitului Sihla. Iedera mai este cunoscută sub denumirea de „iarba dulce” sau „macrișul Sfintei Teodora”.
Dar în anul 1856, în timpul ocupației rusești, moaștele Sfintei Teodora au ajuns la Lavră Pecerska din Kiev, unde sfântă este venerată cu numele de Sfântă Teodora din Carpați. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, la 20 iunie 1992, a recunoscut și proclamat în mod solemn sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihlă, stabilind că zi de prăznuire data de 7 august
Troparul Sfintei Teodora de la Sihla
Calendar ortodox 7 august 2019. Tot în această zi se mai face pomenirea:
-Sfântului Cuvios Pafnutie-Parvu Zugravul;
-Sfântului Cuvios Mucenic Dometie Persul, împreună cu doi ucenici ai săi;
-Sfântului Cuvios Or din Tebaidă (Egipt);
-Cuvioșilor zece mii de pustnici din Tebaidă;
-Sfintei Cuvioase Potamia;
-Sfântului Sfințit Mucenic Narcis, patriarhul Ierusalimului;
-Sfântului Cuvios Asterie Singliticul;
-Sfântului Sozont din Nicomidia;
-Sfântului Iperehie;
-Sfântului Cuvios Teodosie;
-Sfântului Cuvios Dometie;
-Sfântului Cuvios Nicanor
Citește și:
- Postul Adormirii Maicii Domnului 2019. Cele mai importante reguli pentru a ține un post corect
- Calendar ortodox august 2019. Cele mai importante sărbători și rugăciuni din luna lui Gustar