Moșii de Toamnă 2018. Biserica Ortodoxă prăznuiește în prima sâmbătă din luna noiembrie Moșii de Toamnă. Această zi se mai numește și Sâmbăta Morților deoarece biserica pomenește în această zi toți adormiți și se roagă pentru sufletele lor. Iată cea mai puternică rugăciune pentru mântuirea celor adormiți, pe care trebuie să o rostești pe 3 noiembrie.
Sâmbăta Morților este o zi cu numeroase tradiții și superstiții pe care ar fi bine să le știi pentru a avea noroc, dar și pentru a se feri de ghinion. Citește AICI tot ce trebuie să știi despre tradițiile din ziua Moșilor de Toamnă.
În această zi, în fiecare biserica se va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de parastase de obște pentru cei adormiți. Se vor pomeni strămoși, părinți, frați, surori, prieteni, toți cei adormiți din neamul nostru, toți cei trecuți de la viață la moarte. Se fac pomelnice cu numele de botez al acestora. Așadar, în “sâmbătă morților” credincioșii merg la Biserica, iar aici se sfințesc și se împarte colivă, colac și vin, după care au loc alte ceremoniale acasă și la cimitir. Colivă este expresia credinței în nemurire și înviere, fiind făcută din grâu (simbolul învierii trupurilor). Colivă reprezintă hrană atât pentru trup, cât și pentru suflet. Prescură reprezintă darul omului către Hristos.
- Moșii de Toamnă 2018. Cum prepari coliva de Sâmbăta Morților
- Moșii de Toamnă 2018. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților
Moșii de Toamnă 2018. Cea mai puternică rugăciune pentru mântuirea celor adormiți
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”
Calendar ortodox 2018. Ce sărbători cu cruce neagră sunt în noiembrie... Calendar ortodox 2018. Când pică sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil și ce reprezintă...