- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cum apare caria de biberon? Mecanismul de producere depinde in mare masura de modul in care este hranit copilul. Explica acest fenomen dr Nicoleta Bobe, medic primar pediatru la Maternitatea Polizu: "Caria de biberon apare cand copilul este hranit cu biberonul in timpul noptii. Zaharul din lapte, ceai sau sucuri provoaca dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, producand acei acizi care duc la aparitia cariei".
Laptele, prieten sau dusman?
Laptele joaca un dublu rol. Pe de o parte, protejeaza dintii de carii, datorita calciului si fosforului pe care le contine, dar, pe de alta parte, tot laptele are efect cariogen prin cantitatea de lactoza continuta. Lactoza este un zaharid cu care se hranesc bacteriile din cavitatea bucala.
In conditiile in care copilul nu este lasat sa adoarma cu biberonul de lapte si se respecta igiena orala (periajul de la aparitia dintilor), predomina rolul protector al laptelui, neputand fi tras la raspundere pentru carii. Evident, este de preferat sa nu se adauge zahar in laptele oferit copiilor, indiferent de momentul administrarii biberonului.
Primele semne ale cariei de biberon apar sub forma unor pete albicioase pe incisivii de lapte maxilari (de sus). In conditiile in care obiceiurile incorecte de hranire continua, petele albe se vor extinde la nivelul caninilor si molarilor. Astfel apar cariile grave, care evolueaza rapid in suprafata si profunzime. Paradoxal, dar aceste carii nu sunt dureroase decat atunci cand procesul carios a avansat foarte mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care copilul este dus prea tarziu la medic, cand au ramas doar resturi de radacini dentare.
O alta greseala a parintilor este amanarea prezentarii la medic pe principiul: "Nu trebuie sa ne facem probleme, ca oricum sunt dinti de lapte si vor cadea la un moment dat". Este complet fals. Cariile de biberon afecteaza dezvoltarea dentitiei permanente. Se intra intr-un cerc vicios. Dintii permanenti apar in mijlocul acestui proces carios, iar in timp sunt la randul lor afectati de carii.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: mnab33up.com
Plantele, cel mai bun deodorant... Un pusti a castigat 3000 de dolari pentru ca a gasit un bug la Mozilla Firefox...