Deși un eveniment fericit din viața unui membru din familia noastră sau din cercul de prieteni ar trebui să fie un adevărat motiv de sărbătoare, trebuie să recunoaștem că invitația la o nuntă, un botez sau o aniversare ne cam dă bătăi de cap.
În afară de pregătirile de rigoare, cu ținuta, coafura și transportul până la locația unde se va desfășura petrecerea, tradiția, dar mai ales codul bunelor maniere, spune că ar trebui să mergem pregătiți cu o anumită sumă de bani sau un cadou pentru cei pe care îi sărbătorim, în semn de apreciere și susținere. Dificultatea stă în a hotărî „cât se dă”, atunci când ești invitat la o petrecere. Ne-am gândit să îți venim în ajutor cu câteva sugestii pe care le-ai putea folosi pentru următorul eveniment la care ești chemat.
Ce relație ai cu gazda serii?
Nunta este unul dintre cele mai frumoase evenimente din viața unor tineri, de aceea este și petrecerea pentru care vei avea de făcut cele mai ample pregătiri. Nu doar din punct de vedere al vestimentației, dar și al darului pe care îl vei lăsa la final. Dacă te-ai hotărât să le dai bani tinerilor însurăței, va trebui să ții cont de câteva detalii. Primul și cel mai important este relația pe care o ai cu unul dintre miri sau cu ambii parteneri.
E lesne de înțeles că, dacă e vorba de un membru apropiat din familie, suma va fi mai mare. Același lucru se va întâmpla și în cazul în care se căsătorește prietena ta cea mai bună ori un vecin cu care ești în relații foarte apropiate. Ca de exemplu cel în care ai încredere să îi lași cheia de la casă, cât timp ești plecat în vacanță. Cu cât relația este mai îndepărtată, cu atât suma va scădea.
Unde va avea loc evenimentul?
Foarte importantă este și locația evenimentului, pentru că acesta este al doilea criteriu pentru a stabili suma cu care vei contribui la darul petrecerii. Dacă este vorba de un restaurant cu ștaif, aflat de exemplu la parterul unui hotel de cinci stele, suma va fi una mai mare. Dacă gazdele au ales ca locație o grădină de vară sau un restaurant mai modest, poți scădea din cifre.
Care sunt veniturile tale?
Al treilea criteriu pe care trebuie să îl folosești pentru a afla cam cât de mare ar trebui să fie darul la o nuntă, un botez sau o aniversare la care vei participa îl reprezintă veniturile tale. Chiar dacă ești foarte apropiat de persoana care te-a invitat să îi fi alături într-una dintre cele mai importante zile din viață, nu trebuie să faci compromisuri financiare uriașe! Cu siguranță, aceasta îți cunoaște foarte bine situația și știe dacă îți poți permite mai mult sau nu.
Simulare
Și ca să ai o viziune și mai clară asupra sumei de bani pe care o vei oferi în dar la următorul eveniment la care vei fi invitat, am pregătit și simulări de situații, câte una pentru fiecare tip de petrecere în parte.
Astfel, dacă vei participa de una singură (adică fără partener), la nunta prietenei tale cele mai bune, nuntă ce va fi organizată într-o zi de sâmbătă, în București, într-un restaurant obișnuit, iar veniturile tale se încadrează între 2.000 și 3.000 lei, atunci plicul pe care îl oferi la finalul petrecerii ar trebui să conțină suma de 800 lei. Dacă vei merge însoțită de jumătatea ta la un botez al unor rude îndepărtate, organizat duminică, iar evenimentul va avea loc într-un restaurant situat, de exemplu, în Ardeal, iar veniturile voastre cumulate ca și cuplu sunt în jur de 4.500 lei, darul nu ar trebui să depășească 500 lei. Dacă e vorba de ziua de naștere a fratelui sau a surorii tale, pe care și-o organizează vinerea, în Iași, dar la care nu poți ajunge, poți să îi trimiți 400-450 lei și cadoul va fi complet.
În cazul în care invitația la un eveniment de la care nu ai cum să lipsești te-a luat prin surprindere și ai nevoie urgentă de bani, poți obține suma de care ai nevoie în cel mai scurt timp, accesând link-ul acesta. Petrecere frumoasă!
sursa foto: https://pixabay.com/en/gift-celebration-wedding-loop-3383022/
Rugăciunea de dimineață a lui Arsenie Boca! Rostește-o pentru ajutor!... Idei de cadouri pentru oamenii cu bani...