Antena Căutare

Ce trebuie sa stii despre febra le copii

Orice parinte si-a gasit la un moment dat copilul transpirat, somnolent, arzand de febra si, probabil, s-a panicat in timp ce-i vajaiau prin minte toate posibilele cauze ale febrei celui mic. Si pentru ca febra e un simptom atat de comun pentru numeroase afectiuni, nu stii ce sa faci mai intai: sa ii pui copilului termometrul, sa suni medicul sau sa-l duci direct la Urgente?

Expertii de la kidshealth.com ne spun ca de obicei febra nu indica o maladie grava. Desi te cam sperii cand temperatura copilului creste, febra in sine nu ii face rau si poate fi chiar un semn bun pentru ca indica faptul ca organismul lupta cu infectia. Mai mult, nu toate febrele au nevoie de tratament, insa temperatura foarte ridicata poate da copilului o stare de discomfort si poate accentua probleme cum ar fi deshidratarea.

Iti oferim cateva informatii despre febra, cum sa o masori, cum sa o tratezi si cand sa chemi doctorul.

Informatii despre febra

Febra apare cand "termostatul" intern al organismului ridica temperatura corpului pete nivelul normal. Acest termostat se gaseste intr-o parte a creierului numita hipotalamus. Acesta stie care e temperatura normala a corpului (aproximativ 37 de grade Celsius) si va trimite mesaje organismului sa mentina aceasta temperatura.

Articolul continuă după reclamă

De fapt, temperatura majoritatii oamenilor oscileaza putin pe parcursul zilei: dimineata e, de obicei, un pic mai scazuta, iar seara un pic mai ridicata, iar la copii fluctueaza si cand alearga, se joaca sau fac sport.

Insa, uneori, hipotalamusul va fixa organismul la o temperatura mai ridicata ca reactie la o infectie, o boala sau din alte cauze. De ce ia hipotalamusul aceasta masura? Cercetatorii cred ca ridicarea temperaturii este calea prin care organismul lupta cu microorganismele care cauzeaza infectia - un corp cu temperatura prea ridicata nu e un loc propice pentru germeni.

Cauze ale febrei

E important sa retii ca febra in sine nu e o boala, ci un simptom al unei probleme de sanatate. Iata cateva dintre cele mai comune potentiale cauze ale febrei:

Infectie- Majoritatea febrelor sunt cauzate de infectii sau alte boli. Febra ajuta corpul sa lupte cu infectiile stimuland mecanismele naturale de aparare ale organismului.

Haine prea groase- Bebelusii, in special nou-nascutii, pot face febra daca sunt prea infofoliti sau daca se afla intr-o incapere prea incalzita, deoarece ei inca nu-si pot regla temperatura la fel de bine precum copiii mai mari. Insa, deoarece febra la nou-nascuti poate indica o infectie grava, chiar si bebelusii prea infofoliti trebuie consultati de un doctor daca au febra.

Vaccinuri- Bebelusii si copiii pot face uneori o usoara febra dupa ce sunt vaccinati.

Desi iesirea primilor dintisori poate duce la o usoara crestere a temperaturii, daca temperatura copilului e mai mare e 37,8 grade Celsius, cauza nu sunt dintii!

Cand semnalizeaza febra o problema grava

Daca in trecut medicii recomandau tratarea febrei numai in functie de temperatura, acum ei recomanda sa se ia in calcul si starea generala a copilului.

Copiii cu temperaturi sub 38,9 grade nu au nevoie de tratament medicamentos decat daca au o stare proasta.

Exista o singura exceptie de la aceasta regula si e foarte importanta: daca ai un bebelus de pana in trei luni cu o temperatura rectala de la 38 de grade in sus, suna imediat la doctor sau du-l de urgenta la spital! La bebelusii foarte mici, chiar si o febra usoara poate fi simptomul unei infectii grave!

Daca bebelusul are intre 3 luni si 3 ani si are o temperatura de 39 de grade sau peste, suna la doctor si intreaba-l daca micutul are nevoie de un consult.

Pentru copii mai mari, tine cont si de comportament si de cat de activ e copilul. Starea generala a copilului iti va indica foarte clar cat de grava e sursa febrei.

Bola copilului probabil ca NU e grava daca:

- inca mai are chef de joaca

- mananca bine si bea lichide in cantitati normale

- e alert si iti zambeste

- are culoarea pielii normala

- arata sanatos cand ii scade temperatura

Si nu intra in panica daca copilul are febra si nu vrea sa manance. E o situatie comuna in cazul infectiilor care provoaca febra. Daca micutul bea si urineaza normal, faptul ca nu mananca la fel de bine ca de obicei nu e un motiv de alarma.

Cum stabilesti daca are febra?

De obicei, un sarut pe frunte sau o mana pusa pe fruntea copilului e de-ajuns ca sa-ti dai seama daca copilul are temperatura crescuta. Insa aceasta nu e tocmai o masuratoare exacta, deoarece e influentata de temperatura persoanei care atinge fruntea copilului. Foloseste un termometru bun, cumparat de la farmacie, pentru a confirma febra copilului. Copilul are febra cand temperatura lui este:

- minim 38 de grade Celsius, masurata rectal

- minim 37,5 grade Celsius, masurata oral

- minim 37,2 grade Celsius, masurata sub brat

Insa nivelul febrei nu iti spune mare lucru despre cat de bolnav e copilul tau. O simpla raceala sau alta infectie virala poate provoca uneori febra foarte mare (38,9 - 40 de grade), dar nu e neaparat semnalul unei probleme grave. Iar uneori, unele infectii grave nu ridica deloc temperatura corpului, ba chiar pot sa o scada pana la niveluri alarmante, mai ales la nou-nascuti.

Pentru ca febra poate sa creasca si sa scada, copilul poate avea frisoane, deoarece corpul incearca sa genereze mai multa caldura cand temperatura incepe sa creasca. Copilul poate transpira deoarece organismul elibereaza surplusul de caldura cand temperatura incepe sa scada.

Uneori, copiii cu febra respira mai repede decat de obicei si au ritm cardiac crescut. Daca copilul tau respira greu, respira anormal de repede sau continua sa respire accelerat si dupa ce ii scade febra, cheama neaparat un doctor!

Tipuri de termometre

Orice termometru ai folosi, ai grija sa il utilizezi corect, conform instructiunilor producatorului, daca vrei sa obtii un rezultat real.

Termometrele digitaleiti ofera de obicei masuratorile cele mai rapide si exacte. Pot avea tot felul de forme, marimi si preturi. Citeste instructiunile ca sa afi cum iti semnalizeaza ca si-a incheiat masuratoarea si cum trebuie utilizat. Pot fi utilizate oral, rectal sau axilar (sub brat).

Porneste termometrul si asigura-te ca pe ecran nu apar valori de la masuratori mai vechi. Foloseste-l conform instructiunilor, apoi curata-l urmand indicatiile producatorulkui, inainte de a-l pune la loc, in cutia lui.

Termometrele electronice pentru urechemasoara temperatura timpanica - adica din interiorul canalului auditiv. Desi sunt usor de folosit in cazul copiilor si bebelusilor mai mari, nu sunt foarte exacte in cazul bebelusilor de pana-n trei luni. In plus, au preturi destul de mari.

Termometrele pentru frunteiti pot spune daca copilul are febra prin atingerea lor de frunta copilului, insa nu sunt prea exacte.

Termometrele in forma de suzetapot parea foarte usor de folosit, insa masuratorile nu sunt prea exacte nici la acestea si nu ar trebui folosite la copii sub 3 luni. In plus, e nevoie ca micutul sa stea cu ele in gura cateva minute fara sa se miste, ceea ce e, practic, imposibil.

Termometrele de sticla, cu mercur, erau la un moment dat cele mai folosite, insa acum Academia Americana de Pediatrie spune ca nu ar trebui folosite de teama posibilei expuneri a copilului la mercur (in cazul in care se sparge termometrul), care e o toxina.

Citeste mai multe in Sfatul Parintilor

Foto: padresonones.es

VIDEO! Vezi cum arata cea mai mare colectie de jucarii din lume!... Reteta: briose cu mure si smantana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x