Antena Căutare

Comunicarea este esentiala in orice tip de relatie

Empatia este definita de specialisti ca fiind capacitatea de a te transpune in situatia altei persoane, de a recunoaste si intelege trairile acesteia. Este cea care te ajuta sa gandesti si sa simti din perspectiva altuia, sa vezi lucrurile prin ochii lui.




Rabdare si deschidere

Ca sa intelegi in ce stare se afla interlocutorul, este nevoie de rabdare si deschidere. Trebuie sa fii atent la tot ce se intampla cu acesta pentru a observa reactiile lui si a „descifra" mesajele nonverbale, cum ar fi tonul vocii, privirea, expresia fetei, postura. Poti folosi aceste informatii pentru a imbunatati comunicarea si relationarea. Aceasta capacitate este prezenta la majoritatea oamenilor, intr-o masura mai mare sau mai mica.

Astfel, preocuparea exagerata pentru emotiile altora poate duce la instabilitate emotionala si depresie, pe cand extrema cealalta, lipsa empatiei, se poate observa in cazul unor persoane foarte crude. Insa acestea sunt cazuri extreme. Este nevoie de un nivel optim al empatiei.

Cum se formeaza empatia

Empatia se dezvolta din copilarie, pe baza contagiunii afective. Studiile arata ca si sugarii sunt empatici. Ei reactioneaza la suferinta altcuiva, chiar daca nu inteleg ce se intampla. Astfel, plang cand vad un alt copil plangand sau rad cand vad un copil razand.

La varsta de cateva luni, copilul reactioneaza la tot ceea ce se intampla in jurul lui ca si cum ar fi direct implicat. Parintii au un rol foarte important in dezvoltarea empatiei la copii, deoarece reprezinta modele de comportament. Mai tarziu, empatia poate fi dezvoltata daca i se explica copilului ce simte celalalt ca reactie la diverse intamplari.

Vestea buna este ca aceasta poate fi dezvoltata pe parcursul vietii prin diverse metode. La adult, cel mai eficient este sa se explice efectului actiunii lui asupra celuilalt si schimbul de roluri.

Chiar si in penitenciare, in cazul detinutilor foarte violenti, care nu-si regreta faptele, exista programe de reabilitare care se bazeaza pe stimularea empatiei. Agresorul este determinat sa empatizeze cu victima, sa inteleaga sentimentele acesteia si sa retraiasca evenimentele din perspectiva victimei.

Foto: gorgeousworld.net
Citeste si Revista Felicia!

Cum inveti un copil egoist sa daruiasca... FOTO! Lumina din casa ta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x