- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Daca la nastere poti verifica faptul ca are toate cele 10 degetele la maini si la picioare si respiri usurata ca a primit un scor APGAR foarte bun, cu auzul este ceva mai dificil. Este mai greu de identificat daca copilul aude bine de indata ce a venit pe lume, intrucat sugarul doarme tot timpul si tu nu ai nici un indiciu cum ca el aude ceva din ce ii spui.
Este foarte important ca parintele sa fie capabil sa identifice si sa recunoasca semnele timpurii care indica o problema de auz la copilul sau si sa ceara ajutor medical profesionist daca este ingrijorat.
Insa cum sa ne dam seama daca micutul poate avea o problema de auz? Sigur, instinctul ne spune ca atunci cand ii vorbim, el trebuie sa dea semne ca ne aude. Insa ce varsta este asociata cu care semne?
Iata un ghid ce contine indicii profesioniste oferite de pediatri cu privire la felul in care se formeaza auzul normal la copil in primii doi ani de viata. Urmareste-ti copilul si semnaleaza medicului pediatru daca gasesti ceva in neregula la el.
Pana la 4 luni de viata, un bebelus trebuie sa:
se miste sau sa reactioneze cand cineva vorbeste in preajma lui sau daca aude un zgomot in jurul sau
priveasca cu ochii larg deschisi daca aude un zgomot foarte puternic si strident (semn ca il aude si este atent la el, vigilent).
Pana la 7 luni de viata, un copil trebuie sa:
isi intoarca capul catre vocea sau zgomotul pe care il aude (chiar si cand aude glasul parintelui, insa nu il vede).
sa se rasuceasca sau sa se miste ca raspuns la un sunet puternic sau o voce
sa tresara atunci cand aude un zgomot foarte puternic
Pana la 9 luni de viata, un copil trebuie sa:
- isi intoarca capul ca sa isi dea seama din ce directie vine un anumit sunet;
- sa se rasuceasca daca un parinte il striga din spatele;
- sa se miste ca raspuns la un sunet puternic sau o voce;
- sa priveasca fix cu atentie mare atunci cand aude un zgomot foarte puternic.
La varsta de un an, un copil trebuie sa:
- isi intoarca capul in toate directiile posibile si sa manifeste interes viu la vocea oricarei persoane sau la un sunet particular;
- repete sunetele pe care parintii le fac;
- sa priveasca fix cu atentie mare atunci cand aude un zgomot foarte puternic.
La varsta de 2 ani, un copil trebuie sa:
- fie capabil sa arate spre o parte a corpului sau la cerere, fara sa vada cum se misca buzele persoanei care ii cere acest lucru (ca sa nu isi dea seama ce i se cere; copiii cu probleme de auz se adapteaza si dezvolta repede un sistem de a citi buzele celor din jur ca sa inteleaga ce se vrea de la ei).
- fie capabil sa arate catre imaginea corecta cand este intrebat (de exemplu: unde este pisica? Unde este pasarea?)
fie capabil sa execute sarcini foarte simple pe care i le dai, de exemplu sa iti aduca o jucarie cand il rogi, insa fara sa vada cum se misca buzele persoanei care ii cere sa faca aceste lucruri.
Daca cel mic nu face una sau mai multe din indiciile simple de mai sus la varstele respective sau daca ai altfel de dubii cu privire la acuratetea si buna functionare a auzului celui mic, consulta medicul, nu neglija. El este in masura sa efectueze teste suplimentare cu copilul pentru a vedea daca exista intr-adevar o problema, fie ea de auz sau de buna dezvoltare neurologica a copilului.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: assets1.mytrainsite.com
Cum gestionezi rivalitatea dintre copii... Fast food-ul castiga teren pe plan mondial...