- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Când mercurul termometrelor trece de 30 de grade, la umbră, gândul zboară spre destinații estivale și mai puțin spre zilele ploioase de toamnă. Și totuși, toamna este gata să ne treacă pragul și, odată cu ea, vor veni și ploile. Ce îmbunătățiri te obligă schimbarea de sezon să aduci locuinței tale?
Modul în care ne pregătim locuințele pentru sezonul rece și mai ales pentru precipitațiile abundente este un subiect despre care merită să discutăm în țara noastră, care a fost afectată în repetate rânduri de inundații, în anii anteriori. Specialiștii în construcții și amenajări vin în ajutor cu câteva recomandări și măsuri de prevenție, pe care orice proprietar sau chiriaș le poate pune ușor în practică.
Iată ce verificări și reparații poți realiza în interiorul și exteriorul casei tale, luând în considerare inclusiv curtea și grădina:
Primul și cel mai important pas îl reprezintă o inspecție amănunțită a acoperișului, o operațiune cu care proprietarii de case sunt deja obișnuiți, în special în zonele rurale, unde reparațiile la acoperiș sunt frecvente, după cum se întâmplă și în cazul pivnițelor. Verificările trebuie să ia în calcul, în primul rând, starea sistemului pluvial și eventualele fisuri la nivelul țiglelor sau tablei. Pentru a preveni infiltrațiile, acoperișul are nevoie de izolare, mai ales dacă este unul de tip terasă, pentru care cea mai potrivită soluție o reprezintă astfel de hidroizolații, care oferă un grad mare de impermeabilitate.
Verificarea stării acoperișului continuă în interiorul casei, urmele de apă, igrasie sau mucegai vizibile pe tavan sau pereți fiind o indicație a existenței unor spărturi, cu un nivel mai sus.
Nu doar acoperișul ține piept ploilor abundente, ci și fundația. Nu amâna reparațiile, dacă observi semne de eroziune.
Un aspect important îl reprezintă și consolidarea și izolarea ușilor și ferestrelor, care astfel reparate, nu doar că nu lasă să pătrundă ploaia, praful și curenții de aer, dar contribuie și la eficiența energetică a aparatului de aer condiționat sau a aerotermei pe care o folosești în sezonul rece.
Inspectează zonele cu pământ din imediata apropiere a casei și verifică dacă există colectări de apă, pe care va trebui să le drenezi. Poți alege să profiți de beneficiile apei de ploaie, instalând sisteme de colectare, de la banalele bidoane sau alte recipiente folosite adesea la țară, până la soluții moderne și ingenioase - adevărate sisteme cu rezervor, jgheaburi și burlane - care te ajută să folosești, mai departe, apa pentru udatul grădinii sau spălarea mașinii.
Curăță sau tunde coroanele copacilor din apropierea casei, în special dacă observi ramuri cu probleme sau a căror greutate poate afecta siguranța acoperișului și ferestrelor, în caz de ploaie.
În situația în care locuiești într-o zonă predispusă la inundații, pregătește și depozitează în pivniță sau în magazie câțiva saci de nisip, care vor fi folosiți pe post de prim ajutor.
Verificările care previn efectele distrugătoare ale ploilor puternice se încheie în afara curții, pe stradă. Discută cu vecinii și primăria, dacă observi colectări masive de apă în această zonă și remediați împreună situația.
O ultimă măsură de precauție, dacă te numeri printre cei care locuiesc într-o regiune unde ploile se simt ca acasă: nu uita să pregătești și să depozitezi câteva articole de îmbrăcăminte de rezervă, împreună cu provizii de hrană, medicamente și apă.
Sursa foto: Shutterstock