- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Disciplinarea copiilor presupune comunicare, nu violenta
Copiii trebuie sa invete de mici sa distinga binele de rau. Pentru asta e important sa stii cum sa vorbesti copilului. Chiar daca pare ca n-au inteles nimic, explicandu-le o data si inca o data, si inca o data, ce e bine si ce e rau, ei vor sti. Trebuie numai sa aveti rabdare. Chiar daca va iesiti din minti, comunicarea este cheia succesului.
Nu bataia, nu violenta. In loc sa-l trimiteti la colt, luati-l deoparte si purtati o discutie ca de la om mare la om mare. Explicati-i ce a gresit, cum v-a facut sa suferiti comportamentul lui pe voi si pe ceilalti din jur, copii sau adulti. Iar daca fapta a fost grava, trebuie sa suporte neapart consecintele faptelor sale.
Un copil disciplinat stie ca suporta consecintele propriilor fapte
De cate ori n-ati vazut parinti care imediat ce a facut copilul ceva urat, zbang, l-au „educat" cu o palma in cap, la fund sau prin alte locuri. In mintea parintilor respectivi, aceasta este ideea eficienta de educatie: l-au „disciplinat". Ei bine, aceasta pedeapsa nu rezolva in nici un fel problema. Pentru copil aceasta pedeapsa fizica este sinonima cu iertarea. A facut ceva gresit, a suportat bataia si gata, totul a trecut.
Copilul trebuie sa stie ca este responsabil pentru faptele sale, iar daca a facut ceva gresit trebuie sa suporte consecintele. Parintii trebuie sa le spuna copiilor ca au facut ceva gresit (le explica ce este gresit si, neaparat, le spun cum ar fi trebuit sa se comporte in respectiva situatie) si pentru fapta sa trebuie sa suporte consecintele. Acestea pot fi sa nu se mai poata juca cu jucaria preferata X, cateva minute sau nu mai aiba voie in parc etc.
Citeste si Sfatul Parintilor!