Cum sa impui disciplina la prescolari fara violenta

Educatia si disciplina la copii trebuie inceputa inca de la nastere. Incetul cu incetul, cu vorbe bune, nicidecum prin impunerea cu forta sau cu violenta, copilul va invata ce are voie si ce nu sa faca acasa, in public, la scoala sau oriunde.Disciplinarea copiilor presupune comunicare, nu violenta

Copiii trebuie sa invete de mici sa distinga binele de rau. Pentru asta e important sa stii cum sa vorbesti copilului. Chiar daca pare ca n-au inteles nimic, explicandu-le o data si inca o data, si inca o data, ce e bine si ce e rau, ei vor sti. Trebuie numai sa aveti rabdare. Chiar daca va iesiti din minti, comunicarea este cheia succesului.

Nu bataia, nu violenta. In loc sa-l trimiteti la colt, luati-l deoparte si purtati o discutie ca de la om mare la om mare. Explicati-i ce a gresit, cum v-a facut sa suferiti comportamentul lui pe voi si pe ceilalti din jur, copii sau adulti. Iar daca fapta a fost grava, trebuie sa suporte neapart consecintele faptelor sale.

Un copil disciplinat stie ca suporta consecintele propriilor fapte

De cate ori n-ati vazut parinti care imediat ce a facut copilul ceva urat, zbang, l-au „educat" cu o palma in cap, la fund sau prin alte locuri. In mintea parintilor respectivi, aceasta este ideea eficienta de educatie: l-au „disciplinat". Ei bine, aceasta pedeapsa nu rezolva in nici un fel problema. Pentru copil aceasta pedeapsa fizica este sinonima cu iertarea. A facut ceva gresit, a suportat bataia si gata, totul a trecut.

Copilul trebuie sa stie ca este responsabil pentru faptele sale, iar daca a facut ceva gresit trebuie sa suporte consecintele. Parintii trebuie sa le spuna copiilor ca au facut ceva gresit (le explica ce este gresit si, neaparat, le spun cum ar fi trebuit sa se comporte in respectiva situatie) si pentru fapta sa trebuie sa suporte consecintele. Acestea pot fi sa nu se mai poata juca cu jucaria preferata X, cateva minute sau nu mai aiba voie in parc etc.

Citeste si Sfatul Parintilor!

Parteneri
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” a Marii Britanii. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa de Cambridge și Ducesa de Sussex au milioane de fani în întreaga lume, ele ar fi fost depășite la capitolul frumusețe, potrivit revistei Tatler. 
Catine.ro
Ultimele știri