O astfel de persoană va putea să fie un bun conducător, manager într-o corporație, un pedagog instruit sau un vizionar. Vremurile pe care azi le traversăm au nevoie de acești oameni, de cei care își recunosc emoțiile și le conștientizează în mod corect, empatizând cu cei din jur, ca mai apoi să treacă la acțiune schimbând un anumit context sau situație nefavorabile.
Adolescentul are nevoie de părinte alături pentru a-l ghida spre un final fericit în călătoria de auto-cunoaștere pe care se află. În această etapă a vieții el se descoperă, își probează limitele, dorește să fie asimilat de societate, nu rengat sau dat la o parte. Cu toate acestea, copilul trebuie să își valorifice propria identitate fără a-i copia pe colegi, prieteni sau vedete.
Creează un mediu de pace și înțelegere în familie pentru ca acesta să se simtă confortabil să discute cu tine despre ceea ce îl preocupă sau despre ceea ce visează. Mai jos găsești sugestii pentru a-ți ajuta adolescentul să devină cea mai bună versiune a lui:
1.Învață de la el
Prăpastia dintre generații există și nu este un mit! Este ceva real, cu care ne-am confruntat cu toții la un moment dat. Copiii de azi s-au născut în era digitală, iar părinții lor se străduiesc să țină pasul. Acest lucru este normal, nu-i nimic de îngrijorat, ba din contră. Profită de această ocazie să-i oferi copilului tău încredere în el.
Invită-l să te învețe un joc video nou sau o limbă străină pe care o studiază. Lasă-l să-ți predea din informațiile lui deoarece tot ce îl poziționează ca maestru în fața ta îi oferă stimă de sine crescută. Fără laude și fără exagerări, dă-i șansa să se exprime liber și să-ți împărtășească o parte din lucrurile pe care el le practică cu plăcere.
2.Dă-i voie să lucreze
Adolescenții din America de Nord sau Canada sunt încurajați de părinți și profesori să muncească după orele de școală. Astfel învață să devină independenți financiar, să fie responsabili și să intre la un colegiu foarte bun.
Deoarece sistemul de învățământ american nu este gratuit, ei trebuie să dovedească că merită o bursă generoasă de studii. În țara noastră, codul muncii prevede că tinerii între 16-18 ani au drept de muncă șase ore pe zi. Dacă știi ce îi place, poți să-l ghidezi în acest sens, tocmai ca acesta să capete o noțiune clară a ceea ce presupune pasiunea pe care o are.
3.Încurajează-i pasiunile
Încă de mici copiii își arată abilitățile. Unul poate să devină un pictor extraordinar, altul un bun matematician. Ceea ce îți revine ție ca părinte în această circumstanță este să-i observi iscusința și să-i canalizezi talentul spre a-și duce la îndeplinire chemarea.
Îndrumă-l spre un curs de teatru. Cu timpul va deveni mai încrezător în el, va comunica mult mai bine cu gașca de prieteni, dar și cu tine, deoarece actoria îl învață să îi înțeleagă pe oamenii din jur dacă se înțelege pe sine.
Un sport precum tenisul sau scrima, în care este nevoie să fii stăpân pe situație cu o strategie excelentă în minte, este o opțiune minunată, mai ales dacă puștiul tău adolescent este mult prea dependent de tine.
4.Lasă-l să greșească
Da, ai citit bine! În viață, dacă nu greșești nu există loc de schimbare, de transformare. Dă-i voie copilului să învețe din greșeli fără să îi mai accepți justificările. Atunci când a greșit cu ceva nu îl lăsa să își caute scuze, altfel nu vei reuși niciodată să îl responsabilizezi. Dă-i curajul să gândească de ce a greșit și cum va acționa data viitoare pentru a nu repeta experiența.
Încearcă să formezi un adult cu conștiință, care nu fuge de responsabilitate, ci își asumă fiecare acțiune pe care o întreprinde pentru el și pentru semenii lui. Nu este o muncă ușoară, de aceea nu te aștepta la rezultate peste noapte. Răbdarea și înțelegerea că el nu este o entitate asemănătoare ție, ci complet diferită de tine, te vor ghida pe drumul cel mai bun.
Sursa foto: Pexels