Antena Căutare

Cum se imbraca un kimono?

Studenti la diverse specializari stau cuminti in banci si asteapta...



Pasii ma poarta pret de o ora si jumatate spre o lume de vis. O lume dominata de culoare, de traditiile vestimentare ale japonezilor antrenate de dans si de muzica. O seara japoneza la Casa Studentilor - o initiativa se pare urmata si de alte happening-uri de acest fel.

Seara japoneza a debutat cu o vizionare de Nunta Shinto si a continuat cu un dans traditional (Nihond Buyo). Desigur, un moment asteptat de toti cei prezenti a fost demonstratia de imbracare a unui kimono.

Momentul nu s-a lasat indelung asteptat. Astfel, am aflat ca yukata si kimonoul sunt hainele japoneze traditionale. Kimonoul este facut din matase si este de obicei foarte scump. In zilele noastre, el se poarta la ocazii traditionale, cum ar fi funeralii, nunti sau ceremonii ale ceaiului.

Foarte rar putem observa kimonoul in tinuta zilnica. Pentru a imbraca un kimono este nevoie de anumiti pasi, deoarece o asemenea "vestimentatie" solicita o coafura adecvata, pantofi traditionali, sosete, lenjerie intima si o gentuta pentru femei!

ANOTIMPURI
Mai intai se imbraca sosetele (tabi), apoi lenjeria de sus (hanjuban) si cea de jos (susoyoke), apoi kimonoul de dedesubt (nagajuban) care se leaga cu o centura lata (datemaki). Nagajuban are un guler (han'eri) de obicei alb, care trebuie sa se vada cam 2 cm deasupra kimonoului purtat pe deasupra.

Partea stanga a kimonoului se pune peste partea dreapta in fata. Cele doua parti se leaga cu o centura lunga (obi), care este accesoriul principal decorativ si practic al kimonoului. Cel mai obisnuit tip de obi, Nagoya obi, este din matase sau bumbac, decorat prin tesut sau vopsit, lungimea fiind de circa 3-4 m, cu latimea de circa 30 cm. Se leaga la spate cu o funda de forma patrata.

Femeile din Japonia aleg kimonourile si in functie de anotimp. Astfel, primavara poarta kimonouri in culori vii cu broderii florale (sunt denumite yukata) din bumbac, iar toamna kimonouri in nuante ceva mai inchise si cu imprimeuri specifice sezonului. Iarna, cele mai cautate sunt kimonourile imprimate cu frunze de bambus, muguri de pin sau trandafiri infloriti. Se spune ca aceste motive aduc noroc si prosperitate celui care le poarta.

Un kimono standard masoara putin peste un metru si jumatate in lungime, iar manecile - aproximativ 63 de centimetri. O bucata de material de 9 metri lungime si 30 de centimetri latime este suficienta pentru confectionarea unui kimono, indiferent daca acesta este pentru femei sau barbati.
Kimonoul este format din opt bucati de material.

Ceea ce-l face diferit este faptul ca nu are nasturi, fermoare. Manecile se foloseau drept buzunare. Nu se spala la masina, se curata. Imbracarea variaza de la cateva minute la 20-30 si de multe ori necesita... ajutor!


Demonstratia de imbracare a kimonoului a solicitat din plin atentia publicului. Desigur, n-au lipsit nici momentele de muzica traditionala: Yumiko Matsumoto la shamisen si koto (toba). Au urmat alte parade ale kimonourilor: de primavara, toamna si iarna.

O initiativa care, se pare, a fost pe placul publicului tanar, care a aplaudat, a fredonat si, nu in ultimul rand, a plecat acasa cu numele scris in japoneza!

Citeste jurnalul.ro

Funny: Cum sa eviti statusurile jenante pe Facebook... VIDEO! Japonezii au inventat mini-locuinta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x