Agresivitatea infantila, bazata exclusiv pe instincte, a fost studiata pana in prezent de peste 6.000 de oameni de stiinta, rezultatele fiind materializate in aproximativ 8.600 de articole de specialitate.
De ce are nevoie de agresivitate
1. Preformarea si conturarea tuturor instinctelor Cercetarile recente asupra modelelor de comportament uman au aratat ca, odata cu descarcarea agresiva, in creierul copilului incepe o serie de procese biologice. Cercetatorii americani au reusit sa demonstreze ca fiecare descarcare agresiva a copilului joaca un important rol in conturarea cailor fiziologice de reactie instinctiva.
2. Exprimarea normala a genelor Agresivitatea are un rol foarte important in controlul unor gene care isi declanseaza activitatea la doi-trei ani dupa nastere. Un anumit tip de incarcare electrostatica a creierului, specifica descarcarilor agresive, determina declansarea functiei unor gene din celulele creierului. Aceste gene declansate de agresivitate fac ca unele zone din scoarta cerebrala sa evolueze mai rapid, stabilind conexiunile necesare proceselor de gandire superioara. Astfel, se poate spune ca posibilitatea descarcarii agresivitatii la varste mici creste posibilitatea realizarii unui I.Q. superior.
3. Evolutie favorabila a glandelor endocrine Libera exprimare a tendintelor agresive a copilului de varsta mica influenteaza pozitiv si sanatatea glandelor interne. Unele serotonine, hormoni descarcati de creier in timpul agresivitatii, au rolul de a controla secretia normala a glandei care, la randul ei, controleaza peste 80% din activitatea celorlalte glande. Copiii care nu au foarte mari restrictii in manifestarile agresive pana la varsta de 3-4 ani au sansa unei perfecte dezvoltari a tuturor tesuturilor glandulare.
4. Atitudinea fata de ras, umor si distractie Este putin cunoscut faptul ca rasul este unul dintre cele mai importante comportamente pentru omul modern. Rasul, placerea de a savura umorul sunt de fapt forme rapide si non-violente ale descarcarii agresive. Un copil care isi poate controla de mic comportamentul agresiv asa cum simte el va putea reusi sa invete sa-si descarce tensiunea prin ras.
Ce faci? Daca acest tip de comportament este bine conturat, iar plansul apare foarte frecvent si foarte agresiv, se impune un control medical obligatoriu. Copilul are nevoie de o atitudine generala mai calda, apropiata si de cat mai multa comunicare. Ofera-i cat mai des cadouri, chiar micute, si fii cat mai apropiat de tot ce simte el. Citeste-i mai des povesti care-i plac si lasa-l sa faca ce vrea in casa, atata timp cat nu exista un pericol de accidentare.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: e-how.com