- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Programul are ca scop major educarea populatiei, in general, si mai ales a copiilor de varste prescolare si scolare, a studentilor si a adultilor tineri, in sensul adoptarii unui stil de viata echilibrat, bazat pe o alimentatie sanatoasa si pe combaterea sedentarismului.
Profesorul doctor Constantin Ionescu-Targoviste avertizeaza parintii ca un copil de 7-8 ani care are 2 kg peste greutatea normala, aproape nesesizabile, ca adult, adica la 40-45 de ani, va avea cu 20 kg in plus.
Concret, incepand cu 15 septembrie, cand se da startul in noul an de invatamant, copiilor li se vor inregistra greutatea, inaltimea si circumferinta abdomenului, "pentru a vedea, in timp, daca acesti parametri pot sa aiba valoare informativa.
Daca invatatorii, profesorii sau cadrele medicale (acolo unde mai sunt) gasesc cazuri mai deosebite, cu obezitati mari, ele vor fi dirijate catre centrele de diabet, pentru a preveni diabetul zaharat, consecinta directa a obezitatii.
Este foarte important ca noi sa depistam astfel cazurile aflate in faze precoce ale tulburarilor metabolice, pentru ca una este sa diagnostichezi un diabet, sa zicem, la 20 de ani, fara nici o complicatie, si alta este la 40 de ani, cand diabetul este asociat cu complicatii severe", atrage atentia profesorul Targoviste.
De asemenea, inca din prima zi, pe e-mail-urile tuturor scolilor din Romania vor fi expediate mesaje privitoare la obezitate, combaterea si consecintele acestei boli. Mesajele vor fi adaptate destinatorilor, respectiv pe categorii de varsta, vor fi elaborate si aprobate de specialisti. Pentru a mari impactul, mesajele vor fi mediatizate.
La programul de preventie a obezitatii participa specialisti din toata tara in mod voluntar. In schimb, el nu este sustinut financiar de Ministerul Sanatatii, desi pe termen mediu si lung el este principalul beneficiar, prin reducerea substantiala a costurilor generate de complicatiile obezitatii.
Modelul finlandez, preluat de mai multe tari
In Finlanda, tara unde se consuma, traditional, cantitati mari de unt, a fost implementat un program national de preventie a obezitatii. Consecinta principala: a scazut mortalitatea prin boli cardiovasculare cu 40%, o scadere foarte mare.
Citeste si Jurnalul National
sursa foto: independent.co.uk
Ce facem in weekend?... Atentie, fetelor! Justin Bieber cauta o iubita desteapta...