Pentru a testa capacitatea de invatare a cobailor, cercetatorii au folosit "camere de soc".
Faptul ca puii femelelor expuse acestui tratament invatau mult mai repede ca trebuie sa evite camera respectiva i-a determinat pe oamenii de stiinta sa afirme ca schimbarile ce au loc in creierul mamelor se transmit urmasilor, chiar daca rozatoarele ramaneau gestante la cateva saptamani dupa ce au trait in custile special amenajate.
"Ceea ce mamele le transmit urmasilor este un mecanism de protectie", explica Larry Feig, profesor de biochimie la Universtitatea de Medicina Tufts din Boston, citat de Reuters.
Explicatia pe care au dat-o cercetatorii se leaga de modificarile produse in potentarea pe termen lung (PTL), o masura folosita in medicina pentru felul in care celulele nervoase comunica intre ele.
Schimbarile hormonale ce cauzeaza acest proces ar putea fi motivul pentru care modificarile suferite de mama se transmit puilor.
"Exista multe dovezi ca, in faza embrionara, descendentii sunt foarte sensibili la lucrurile la care mama este expusa", afirma Feig.
Problemele pe care le pune studiul se refera si la posibilitatea ca procesul invers sa fie valabil de asemenea.
"Mediul poate sa ne afecteze in doua feluri - bun si rau. Asta inseamna ca un mediu sarac ar putea avea un efect negativ?", se intreaba acum cercetatorii.
Cu toate acestea, faptul ca modificarile sunt transmise doar primei generatii demonstreaza ca ADN-ul nu sufera schimbari permanente, chiar daca functiile sale pot fi transformate fara alterarea codului genetic.
Sursa: Intact News
Foto: www.womenslifelink.com
pregnant-weeks-pictures.blogspot.com