Momentul în care te logodești este, pentru orice femeie, unul euforic, în care începe să-și imagineze atât viața pe care o va avea lângă persoana iubită, dar în care începe deja să planifice în minte detaliile nunții.
"Multe viitoare mirese se avântă să facă rezervări și să comande tot ce ține de logistică pentru ziua nunții fără ași pune la punct un plan riguros de dinainte. Le recomand mirilor să aștepte câteva săptămâni după ce sau logodit înainte să stabilească data nunții și detaliile de organizare", spune Cathy Johnson, patroana unei firme de wedding planning.
Fă-ți două liste: una cu lucrurile pe care ți le dorești și una cu cele de care ai nevoie
Costurile unei nunți pot crește exponențial dacă nu separi de la început lucrurile de care vei avea neapărată nevoie, precum invitațiile, un fotograf, meniul și o locație, și cele pe care ți le-ai dori. Femeile care și-au imaginat încă din adolescență cum ar trebui să arate nunta lor au deja în minte idei legate de meniu, ornamente florale, dacă angajează o trupă care să cânte live, o orchestră sau un DJ, ce culori ar trebui să aibă fețele de masă și ce surprize le va pregăti invitaților. Acestea sunt de obicei cele mai costisitoare lucruri, pentru că prețurile diferă foarte mult și este ușor să te lași purtată de val.
Stabilește din start bugetul pe care îl ai la dispoziție
Trebuie să știi de la început câți bani aveți și câți sunteți dispuși să cheltuiți pentru ziua cea mare. O nuntă poate lăsa o gaură neagră în buzunarele oricărui cuplu, așa că o estimare aproximativă a unui buget îți va da o idee despre ce îți permiți. Însă dacă vă doriți foarte mult să vă faceți nunta într-un anumit loc, mai scump, sau ai pus ochii pe o rochie superbă, dar care îți depășește bugetul, nu trebuie neapărat să renunți la visul tău. O soluție este să-ți faci un astfel de card de credit cu care să acoperi cheltuielile fără să ai grija că trebuie să rambursezi suma imediat. În plus, vă vor rămâne bani şi pentru luna de miere.
Nu te lăsa influențată
Treaba oricărui comerciant este săși vândă marfa, iar cei mai talentați dintre ei vor reuși măcar să te pună pe gânduri, dacă nu chiar să scoți mai mulți bani decât ai stabilit inițial.
Înainte să adaugi pe lista de cumpărături ceva ce nu era în plan, lasăți puțin timp de gândire și, eventual, consultăte și cu partenerul tău. Indiferent de situație, nu uita că voi sunteți cei care decideți și aveți ultimul cuvânt, așa că nu te lăsa influențată nici de sugestiile vânzătorilor, nici de cele ale familiei sau prietenilor referitoare la cum ar trebui să arate nunta ta. Orice sfat este binevenit, desigur, dar nu face compromisuri doar de dragul altora.
Rezolvă de la început problemele birocratice
Dacă vă documentați din timp de toate actele de care aveți nevoie pentru a vă legaliza relația, s-ar putea să salvați timp prețios și nervi petrecuți la cozi pentru a depune actele necesare. Dacă aveți prieteni căsătoriți întrebați despre eventualele dificultăți pe care le-au întâmpinat în lupta cu birocrația nunții și la ce ar trebui să fiți atenți. Astfel, vă veți putea concentra mai ușor asupra planificării nunții și veți evita drumurile inutile.
Multe cupluri aleg să angajeze o firmă specializată în organizarea nuntilor, pentru a scăpa de stres și a avea certitudinea că totul va arăta ca la carte. Însă cu puțină răbdare și simț al răspunderii vă puteți pune singuri la cale nunta perfectă, cu costuri mai mici și același rezultat. Nu uitați că, înainte de toate, cel mai important este că vați găsit unul pe celălalt și că aveți o viață întreagă de construit împreuna.
Sursă foto: Shutterstock