Daca te gandesti la cum stateau lucrurile in urma cu 15 ani, realizezi ca exista mai putina comunicare ca acum. In momentul in care plecai de acasa pentru a lucra intr-un birou, spital, fabrica, putea sa nu existe niciun contact cu partenerul de viata intrega zi. Lasai in urma spatiul privat, nu doar din lipsa de acces la anumiti facilitatori, cum ar fi telefonul, ci si pentru ca institutia in sine era stapana pe timpul tau.
Comiunicare instanta
Acum, gratie sms-urilor trimise instat, comentarii lasate pe facebook sau tweeter, mailuri sau o scurta discutie pe messenger, limitele dintre viata publica si cea privata devin tot mai neclare. Desi in astfel de lumi virtuale, numarul "prietenilor" pe care ii poate acumula cineva poate ajunge la cateva sute, statisticile arata ca in medie, oamenii au o legatura reciproca si constanta cu in jur de 6 persoane din lista.
Acelasi lucru se intampla si cu telefonul: 80% dintre apeluri si mesaje se duc catre 4 persoane ale caror numere le avem trecute in telefon.
Bineinteles ca internetul este si locul in care poti cunoaste oameni noi si sa iti faci prieteni bazandu-te pe tot felul de afinitati comune, sa incepi chiar si o poveste de dragoste. Insa, in ultimul caz, mai ales, este nevoie si de baza reala pentru a putea construi ceva cu adevarat solid.
De aceea se poate spune ca tehnologia nu ajuta oamenii necunoscuti sa se apropie, sa se cunoasca, decat pana intr-un anumit punct. Cel mai mare beneficiu il are insa pentru cei care sunt deja intr-o relatie si se folosesc de ea pentru a comunica mai mult si mai eficient, pentru a-si face mici surprize si a fi conectati chiar si in momentele in care sunt despartiti.
Foto: parentheses.atelier.fr
Carbohidratii reduc durata de viata... Reteta zilei: Dorada cu fasole mung si orez negru...