Acest lucru se intampla pentru ca majoritatea asociaza doctorii cu injectiile, inntepaturile dureroase ale acelor. Exista si un nume pentru fobia de medic - iatrofobia.
Fiecare copil reactioneaza la vestea ca trebuie sa mearga la control in mod diferit, in functei de varsta.
Nou-nascutii plang cand sunt dezbracati pentru control, deoarece sunt expusi al racoarea mesei de consult.
Intre 6 luni si 2 ani, cel mai probabil copilului va simti o teama naturala, caz in care el trebuie tinut in brate si linistit cu jucaria preferata.
Copiii mai mari ( de la 7 ani in sus) se pot simti incomfortabil daca medicul le cere sa se dezbrace. Lor trebuie sa le explicam ca este perfect normal pentru un medic sau o asistenta sa faca acest lucru. Este indicata o descriere pas cu pas a modului in care o sa decurga consultul.
De ce se tem de fapt copiii, o data ajunsi la doctor
1. despartirea: momentul in care vor fi lasati singuri in cabinetul medical si nu isi vor mai vedea parintii
2. durerea: ei se tem de ace si de alte proceduri care implica surere
3. doctorul: medicul, in sine, poate sa nu fie persoana cea mai agreabila de pe lume si isi poate trata micul pacient cu raceala si indiferenta; daca acest comportament se repeta, mai bine schimbati medicul pediatru.
4. necunoscutul: medicul este un mare strain pentru copil iar primul consult va fi o experienta cu totul noua. Nestiind la ce sa se astepte, copiii isi pot face tot felul de scenarii in minte. De aceea, cel mai bine este ca lucrurile sa fie clarificate cat de cat de parinti inainte ca imaginatia lui sa o ia razna si sa se inhibe si mai mult.
sursa foto: momversation.com
Ajutor, mama e imposibila!... Ce sa faci cand copilul detesta sa fie plimbat cu caruciorul...