Clinic, este caracterizata de aparitia petelor maronii, cu forma neregulata, dispuse de obicei la nivelul obrajilor, piramidei nazale, fruntii si buzei superioare.
Afectand in special femeile aflate in perioada reproductiva, melasma este o boala intens influentata de activitatea hormonala. Dar expunerea la soare, mersul la solar, folosirea de produse cosmetice si medicamente fotosensibilizante duc la dezvoltarea melasmei.
Mecanismul de producere al hiperpigmentarii este cresterea cantitatii de pigment melanic la nivelul stratului superficial al pielii (epidermul), stratului profund (dermul) sau in ambele. Astfel, in functie de profunzimea dispunerii pigmentului, culoarea difera de la maro-deschis in stratul superficial, pana la gri-brun in stratul profund.
Melasma este dificil de tratat. Asa cum cantitatea de pigment din piele creste treptat, asa disparitia lui va fi graduala. Se intalnesc frecvent cazuri rezistente la tratament si cazuri de recurenta.
Tratamentul consta in masuri de fotoprotectie, creme depigmentante, peelinguri chimice, terapie LASER/IPL. Tratamentul local poate fi realizat prin utilizarea cremelor cu hidrochinona, retinoizi, acid azelaic, acid kojic sau dermatocorticoizi aplicate pe regiunile hiperpigmentate. Peelingul chimic superficial pana la mediu, in asociere cu agenti depigmentanti, are rezultate favorabile. In cazurile severe, terapia laser poate fi utila.
Insa toate aceste metode de tratament vor esua daca nu se va respecta cu strictete fotoprotectia. Folosirea zilnica a cremelor sau a produselor de machiaj cu factori de protectie solara previne aparitia melasmei.
Citeste Revista Felicia
Copilul meu mijlociu-un cosmar!... Ajuta-ti copilul sa fie mai organizat...