Mersul pe bicicleta - beneficii si riscuri la copii

Copiii mai mici de 14 ani sunt cele mai frecvente victime ale accidentelor rutiere ce-i au ca protagonisti pe biciclisti. Motivul principal il constituie faptul ca nu cunosc regulile de circulatie si nu constientizeaza riscurile la care se expun. Cele mai multe accidente se intampla din cauza neatentiei copiilor, mai ales atunci cand intra in intersectii fara a se asigura.Reguli pentru siguranta

1. Bicicleta trebuie sa fie pe masura lui; copilul sa poata atinga pamantul cu picioarele.
2. Bicicleta trebuie sa fie in stare foarte buna, sa nu aiba rotile 3. dezumflate, iar lantul sa functioneze perfect.
4. Trebuie sa mearga pe spatiile special amenajate, iar acolo 5. unde nu exista deplasarea trebuie sa se faca in sensul in care circula si masinile, niciodata in sensul invers.
6. Nu trebuie sa circule noaptea; daca este nevoit, atunci sa poarte o vesta reflectorizanta.
7. Sa cunoasca semnele de circulatie si semnele pe care trebuie sa le faca atunci cand intra in intersectii sau schimba directia de mers.
8. Sa fie permanent atent la masinile care circula.
9. Sa nu mearga pe langa masinile oprite; usile se pot deschide brusc.
10. Sa nu asculte muzica in timp ce merge cu bicicleta deoarece nu mai poate auzi eventualele claxoane ale soferilor.

Echipamentul de protectie, obligatoriu

Echipamentul de protectie, format din casca, genunchiere, cotiere, vesta, nu ar trebui sa-i lipseasca niciunui copil care merge cu bicicleta. Dintre toate, casca este cel mai important accesoriu, deoarece accidentarile cele mai frecvente ale copiilor vizeaza zona fetei si cea a capului.
|
Marea majoritate a copiilor nu poarta casca de protectie, sub diverse pretexte, ceea ce nu ar trebui ingaduit de parinti. Pentru a o purta cu placere, ea poate sa fie decorata pe placul copilului.

Atentie la casca de protectie!

Cea mai buna casca de protectie trebuie sa fie potrivita, nici prea mare, nici prea mica, iar cureaua cu care se inchide trebuie sa fie sigura. Nu trebuie lasata deschisa deoarece poate impiedica privirea. De asemenea, copilul nu trebuie sa poarte vreo sapca sau caciula sub casca.

Foto: www.safekidsgainesvillehall.org
Citeste si Revista Felicia!

Ultimele știri