Psihologii avertizeaza insa ca rezultatul unui astfel de comportament din partea parintilor ar putea fi chiar opusul a ceea ce si-au dorit de fapt.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Columbia a efectuat un test pe copii, prin care au vrut sa determine in cel fel lauda le sporeste increderea in fortele proprii. Astfel, acestia le-au spus unora dintre micuti ca sunt foarte inteligenti si ca vor trebui sa raspunda la cateva intrebari, dar cu siguranta acest lucru va fi simplu pentru ei.
Celui de-al doilea grup de copii li s-a spus ca vor reusi sa raspunda la intrebari numai daca se concentreaza foarte bine si daca vor depune efort in acest sens. Apoi ambelor grupuri li s-au dat un anumit numar de intrebari, unele mai simple, altele mai dificile, la care copiii au trebuit sa raspunda.
Surprinzator, copiii care au fost laudati au ales sa raspunda la ce era mai simplu si au evitat intrebarile mai grele. In timp ce copiii carora li s-a spus ca vor trebui sa fie atenti si sa se concentreze pentru a da raspunsurile corecte, au ales ce era mai dificil.
Explicatia este ca atunci cand un copil este laudat in mod constant si de multe ori exagerat, in cazuri in care poate s-a descurcat bine, dar nu chiar excelent, presiunea pe care o simte din partea celorlalti creste. El stie ca asteptarile legate de performanta sa sunt mari, de aceea, cand va trebui sa arate ce stie, sa confirme faptul ca este inteligent, sansele sunt ca el sa fie putin dispus sa isi asume riscul de a gresi. Va alege ce este mai simplu pentru ca are singuranta ca va da raspunsul bun si va fi privit in continuare ca fiind inteligent.
Copiii care se obisnuiesc sa isi formeze o parere realista despre ei insisi, care nu se tem de esec pentru ca stiu ca pot invata din greseli, sunt insa mai inclinati sa devina ambitiosi si sa isi doreasca depasirea propriilor limite.
Foto: familylifeculturewatch.com
VIDEO! Reteta: pui iute si gustos cu praz... VIDEO! Reteta: file de dorada cu legume...