Cercetatorii, sub coordonarea lui Ryota Kanai, au analizat trei zone cerebrale focalizate prin RMN:
- Cortexul anterior (situat in partea din fata a creierului). Aceasta zona este responsabila cu adaptarea la schimbare si cu rezolvarea conflictelor, a starilor de incertitudine. RMN-urile au evidentiat un cortex anterior mai voluminos in cazul tinerilor care s-au declarat liberali.
- Amigdala cerebrala (situata in regiunea temporala a creierului). Aceasta zona este centrul fricii. Amigdala din creier s-a dovedit mai dezvoltata in cazul conservatorilor.
- Insula sau cortexul insular (in legatura cu amigdala cerebrala), centrul dezamagirii, deceptiei, deziluziei, este mai mare la cei care au convingeri politice conservatoare.
- In ceea ce priveste orientarea politica de centru, cercetatorii au observat ca in cazul celor care sunt adepti ai acestui curent se evidentiaza una dintre zonele cerebrale mentionate mai sus.
- Aceste zone cerebrale corespund anumitor trasaturi psihologice ale liberalilor si conservatorilor, ceea ce confirma unele studii anterioare ale psihologilor, potrivit carora optiunile politice tin de structura de personalitate a fiecarei persoane.
- Comparand datele studiilor psihologice cu imaginile RMN, cercetatorii au publicat in revista Current Biology urmatoarele rezultate:
- Conservatorii sunt persoane anxioase, sensibile, care suporta cu dificultate situatiile tensionate, amenintarile, incertitudinea. Totodata, acestia resimt in mod acut dezamagirile si esecul, sensibilitate care potrivit unui studiu aparut in 2008 se regaseste la nivelul cortexului insular.
- Liberalii sunt persoane deschise la schimbari, care se adapteaza usor situatiilor noi. Or, cortexul anterior este responsabil cu aceste particularitati psihologice.
Concluzia: anatomia creierului reflecta orientarile politice ale individului. Dar autorii cercetarilor nu pot afirma cu siguranta daca optiunile politice modeleaza creierul sau daca o persoana are convingeri liberale sau conservatoare in functie de cum sunt dezvoltate anumite zone cerebrale. Pentru a lamuri aceste aspecte, cercetatorii vor efectua studii suplimentare.
Citeste si Jurnalul
FOTO: almeea.com