- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tipurile de parchet
Parchetul din lemn masiv - desi este cel mai vechi tip de parchet, este unul dintre cele mai scumpe astazi, fiind singurul care isi face datoria si 100 de ani daca este nevoie. Chiar si zgariat si invechit, innegrit de vreme sau decolorat, are un farmec burghez, aparte. Lemnul masiv are marele avantaj de a fi un foarte bun izolator termic.
Nu este recomandat insa daca intentionezi sa ai incalzirea in pardoseala, din motive evidente: cu cat este mai vechi, cu atat lemnul este mai uscat si exista pericolul sa ia foc, daca nu este tratat pentru ignifugare. De asemenea, la temperaturi scazute, fibra lemnoasa se contracta si se pot crea spatii nedorite intre placi, ceea ce afecteaza rezistenta si aspectul pardoselii.
Parchetul stratificat - placile rezulta din suprapunerea si lipirea a trei pana la zece straturi de lemn, de obicei de esenta diferita, pentru a insuma rezistenta si calitatile acestora.
Cel mai des intalnit este tipul triplu stratificat, ale carui placi sunt formate din trei straturi distincte de lemn de grosimi diferite, lipite intre ele, astfel: stratul din profunzime este din lemn de rasinoase si are o grosime de 4 mm, stratul intermediar este tot din lemn de rasinoase (cel mai des intalnit este pinul) si mai gros, de aproximativ 7 mm, continand si placa de protectie), iar deasupra avem stratul de uzura, cel pe care se paseste efectiv, de grosime egala cu stratul de profunzime si facut dintr-un lemn de esenta tare si nobila.
Parchetul laminat - este confectionat din resturi de rumegus compactate cu lianti, cu un miez de mare densitate (high density fiber). Marile avantaje ale acestui tip de pardoseala sunt rezistenta la foc, placile fiind ignifugate tocmai pentru a putea fi folosite in cazul incalzirii prin pardoseala (nici jarul de tigara nu va reusi sa-l aprinda, garanteaza producatorii), rezistenta la murdarire si la contactul cu produse chimice, fibrele fiind impermeabile pentru foarte multe tipuri de pete si, nu in ultimul rand, usurinta cu care poate fi curatat. Este, de asemenea, recomandat persoanelor alergice, intrucat nu lasa mizeria si bacteriile sa penetreze.
Parchet din esente exotice - speciile exotice folosite la pardoseli sunt foarte multe, dintre care amintim cateva, mai des intalnite: Tecul (teak), Bambusul, Maslinul, Wenge, Lapacho, Doussie, Cameron, Arborele leopard etc. - Parchet din tec - este unul dintre tipurile de lemn de duritate medie, cu aspect si consistenta grasa, uleioasa. Se prelucreaza usor, poate fi utilizat atat in interior, cat si in exterior, pentru ca nu putrezeste si reactioneaza foarte putin la umiditate, motiv pentru care este des intalnit in constructiile navale.
Foto: www.kanor.bg
Citeste si Revista Felicia!