Legenda lui Moș Nicolae. De ce lasă Moș Nicolae dulciuri în cizmulițe!

Moș Nicolae vine în fiecare an în ajunul Sfântului Nicolae, în seara de 5 decembrie. Toți copii, dar și adulții așteaptă cu mult entuziasm darurile lui Moș Nicolae, care de obicei sunt sub formă de dulciuri sau bunătăți ale gurii.

Aceasta este seara mult așteptată de toți copii. Povestea adevărată a lui Moș Nicolae. Cum s-a născut tradiția dulciurilor lăsate în ghetuțe?

Moș Nicolae vine în fiecare an în ajunul Sfântului Nicolae, în seara de 5 decembrie. Toți copii, dar și adulții așteaptă cu mult entuziasm darurile lui Moș Nicolae, care de obicei sunt sub formă de dulciuri sau bunătăți ale gurii.
Pentru a fi siguri că vine, copiii își lustruiesc ghetuțele și cizmulițele pentru ca Moșu' să le poată pune darurile. Copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le aduce nuielușe cu care părinții îi pot pedepsi pe cei mai neascultători, însă de cele mai multe ori, Moș Nicolae este foarte bun și îi iartă, pe lângă nuielușă aducându-le și bunătăți.

Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp. Este un personaj real din hagiografia creştină, sărbătorit în calendarul bizantin, dar şi în cel latin, luteran sau anglican, în data de 6 decembrie. În calendarul ortodox în această dată este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

Creştinii acelor timpuri au păstrat memoria minunilor sale: readucerea la viaţă a trei copii omorâţi, a unui corăbier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea prin rugăciune şi post a furtunii de pe mare şi multe altele. Nicolae obişnuia să-i ajute pe oamenii săraci fără ştirea lor, iar dacă era descoperit de cineva, îl ruga să nu spună cuiva, ci mai degrabă să mulţumească lui Dumnezeu.

Astăzi, moaştele sale se află în biserica din Bari, Italia, deşi părticele din ele au ajuns în mai multe biserici din lumea creştină. O mică parte din acestea se află la Mănăstirea Aninoasa din judeţul Argeş şi, din secolul XIX, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti.

Sfântului Nicolae îi sunt atribuite 21 de miracole

Se spune că Nicolae a moștenit o avere foarte mare și pentru că era o persoană cu suflet mare, a început să ofere daruri oamenilor săraci care aveau nevoie de ajutor, fără să-și dezvăluie însă identitatea. Una dintre cele mai cunoscute întâmplări este cea a unui tată care avea trei fete și care era foarte trist deoarece nu reușea să își mărite fetele. Cea mai mare dintre fete se trezi într-o dimineață cu un săculeț cu galbeni la ușă, reușind cu această zestre să se mărite foarte repede. Cea mijlocie a primit același cadou și s-a măritat curând. Tatăl a dorit să vadă cine oferă aceste daruri fetelor lui și l-a surprins pe Moș Nicolae în fapt. Acesta l-a pus să promită că nu va spune nimănui cine este el de fapt, însă tatăl fetelor și-a încălcat promisiunea. De atunci locuitorii satului au aflat cine era persoana cu suflet bun care oferea diverse daruri în perioadele dificile din viața lor. Legenda spune că Moș Nicolae oferă daruri doar persoanelor cuminți.

O altă legendă spune că după călătoria pe care a făcut-o în Ţară Sfântă pe urmele lui Iisus, Nicolae s-a întors în acasă, în Lichia, pe mare. În timpul călătoriei, o furtună teribilă a scufundat corabia şi o mulţime de marinari s-au înecat. Dintre toţi a scăpat doar Nicolae. S-a rugat lui Dumnezeu, ruga lui a fost ascultată şi toţi cei înecaţi au înviat şi de atunci Sfântul Nicolae a devenit patronul marinarilor şi al călătorilor pe ape. Toţi marinarii vin pe uscat la slujba din noaptea de 5 spre 6 decembrie, în Olanda tradiţia fiind respectată de sute de ani.

Sursă:realitatea.net

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri