Ingrediente:
- 4 portocale (aprox 500g in total), bine spalate de ceara
- 7 bucati de fructul pasiunii
- 1,7l de apa
- 1kg de zahar tos
Preparare:
1. Se taie portocalele in jumatate, se stoarce sucul cu ajutorul unui storcator de citrice. Se toarna sucul intr-o cratita mare de inox. Coaja (inclusiv partea alba) se taie marunt cu robotul de bucatarie. Se adauga in cratita fasiile de coaja si apa.
2. Se pune cratita pe foc mediu si se aduce la fierbere. Se fierbe fara capac 2 ore, pana cand coaja devine foarte moale (timpul de fierbere va fi afectat de cat de subtire ai taiat coaja). Ca sa vezi daca a fiert, alege o bucatica mai groasa si preseaz-o intre degete. Ar trebui sa fie usor translucida si moale, catifelata. Poti adauga acum sucul de la 7 bucati de fructul pasiunii.
3. Se pun in congelator patru farfurioare, cu care vei verifica mai tarziu daca s-a legat marmelada. Se pune zaharul in cratita si se lasa pe foc mic. Se incalzeste usor, astfel incat zaharul sa se topeasca complet, amestecand din cand in cand. Nu trebuie sa dea in clocot inainte ca tot zaharul sa fie dizolvat.
4. Se da focul mai tare si se aduce la fierbere, dar nu se amesteca atata timp cat fierbe marmelada. Dupa aproximativ 5 minute, marmelada incepe sa se umfle (este posibil sa se umfle si sa scada, apoi sa creasca din nou) si la suprafata apar bule mai mari. Dupa ce fierbe 8-10 minute, se verifica daca s-a legat. Timpul variaza in functie de marimea cratitei: in cratite mari dureaza 7-8 minute, in altele se lasa 12-15 minute. Avand in vedere ca momentul in care se leaga este usor de ratat, mai bine verifici mai devreme decat mai tarziu.
5. Verificarea punctului in care se leaga: se ia cratita de pe foc si se lasa deoparte pana dispar bulele. Se ia o farfurie din congelator si se toarna cu lingura putina marmelada. Farfuria se baga la loc in congelator timp de un minut. Apoi se scoate si se apasa marmelada pe farfurie cu degetul. Daca a ajuns la punctul in care se leaga, suprafata marmeladei se va increti usor. Daca nu a ajuns la punctul in care se leaga, se repune pe foc si se mai lasa 2 minute inainte de a o testa din nou. Se repeta procedura pana cand ajunge la punctul in care se leaga.
6. Se lasa marmelada deoparte 10 minute sau pana cand incepe sa se ingroase. Se transfera marmelada in borcane sterilizate (vezi sfaturile din caseta)si se inchide capacul. Dupa ce se racesc, se eticheteaza borcanele si se se pun la pastrat int-un loc intunecos si rece. Marmelada se poate pastra pana la un an.
Pofta buna!