Acolo unde se decide o construcție cu etaj se impun scările ca un lucru absolut. Însă de la nevoie și până la contribuția acestora în plan estetic există o preocupare complexă privind aspectul final al locuinței. Desigur, contează și scopul clădirii, rolul scărilor și astfel tipul de design cel mai potrivit cazului.
Dacă ne referim la locuințe, atunci scari interioare sunt necesare pentru a face legătura între etaje. Dacă ne referim la clădiri de birouri, scările pot fi necesare și pentru a crea zona de evacuare în cazul incendiilor sau zona de acces pentru marfă etc.
Tipologia scărilor de interior va determina și o preferință personală. Însă aceeași alegere trebuie să vizeze și durabilitatea, raportată la traficul din zonă, la durata de viață a scărilor, deci într-un mod complex acestea trebuie să deservească unui scop bine definit, practic, fiind în egală măsură și un punct de atracție, un element ce contribuie la povestea designului de interior. Iată și care sunt aspectele de maxim interes la o astfel de alegere.
Materialul
Cele mai populare sunt scările din lemn dacă se face referire la un spațiu propriu, cămin. Acestea definesc un design clasic, ce se integrează ușor în orice cadru, mai ales dacă se ține cont de nuanța mobilierului și a pieselor din lemn din jur. Din punct de vedere al avantajelor lemnul este apreciat atât pentru aspect, versatil de altfel, cât și pentru durabilitate. Tratat corespunzător, acesta trece cu succes testul timpului. Sunt sigure, fără riscuri de accidentare, deci preferate la scară largă, fie vorba de o cabană la munte sau de o locuință în mediul urban.
Într-o variantă alternativă scările din sticlă securizată, cele din fier, inox sau oțel se înscriu și ele pe lista de opțiuni. Un dezavantaj se referă la stilul uneori impersonal pentru interiorul unei locuințe sau legat de prețul prea mare, după considerentele unora. Confortul termic lipsește din această ecuație, astfel că unele opțiuni de acest gen se exclud în funcție de varii motive.
Formă
Aparte de materialul ales, forma scărilor de interior reprezintă de asemenea elementul de originalitate. Prin ceea ce se alege trebuie să se țină cont de rolul practic, dar și de ideea de a da întregului spațiu șansa de a câștiga o notă de originalitate.
Ce spun specialiștii
Acolo unde spațiul disponibil este destul de îngust, spre exemplu holurile, se va opta mai degrabă pentru scări drepte și cu o singură rampă. În schimb, pentru etaje înalte, scările cu două rampe și cu unghi de 90° sunt o recomandare. O formă de U a scărilor se adoptă pentru cazurile trecerilor înguste între etaje, în timp ce un avantaj al faptului că nu ocupă mult spațiu se referă de asemenea la scările circulare.
Cât despre ce este potrivit de ales, spațiul în sine determină și nevoia. Ca mod de utilizare, confort și siguranță, o scară de interior trebuie să îndeplinească anumite condiții. Spre exemplu, lățimea trebuie să fie în jur de 90 de cm ca valoare minimă. Distanța între trepte contează și ea, recomandată a fi între 15 și 17,5 cm maxim. Dacă este vorba de o locuință, numărul de trepte nu ar trebui să treacă de 16.
Alegerea expertului pentru proiectare
Există pe piața de profil oferte nenumărate privind tipurile de scări interioare. Nimic nu se compară însă cu o abordare personalizată; de aceea www.dippanels.ro se recomandă pe nișa sa. La capitolul servicii există varietate, ceea ce face ca o dată găsit expertul, acesta să fie aceeași opțiune de la alegerea tipurilor de scări și până la montarea lor. Configurare, debitare, realizarea acestora, scări interioare din lemn masiv reprezintă sferta de activitate de marca Dippanels.
Scările interioare din stejar sau fag, asociate cu o balustradă pe măsură vor crea spațiul ce îndeplinește toate cerințele. Asta pentru că se ia în considerare stilul personalizat, pentru că se dorește proiectarea de scări de interior cu o amprentă personală, ce se disting clar de opțiuni simple, clasice, poate mai ușor de proiectat însă mai greu de adaptat unui spațiu cu dimensiuni aparte.
Lemnul folosit este calitativ și tratat corespunzător, atât pentru a face față traficului, cât și pentru a reda spațiului un element rezistent la condiții aparte. Fiind de esență tare, este uscat cum se cuvine, devenind materie prima excelentă pentru proiectul de scară interioară.
Calendar ortodox 6 iulie. Sfântul Sisoe, cel mai pomenit sfânt, face cele mai mari minuni... Calendar ortodox 8 iulie. Prăznuirea Sf. M. Mc. Procopie și a mamei sale Teodosia...