Copiii ajung sa fie obositi pentru ca nu au dormit suficient si cand sunt obositi sunt neplacuti ca si companie, caci plang si sunt nelinistiti, iar parintii sunt rupti de somn, dar si nevoiti sa faca fata urmatoarelor ore de stat cu copilul mic nedormit.
Practic, viata familiei cu un copil mic se invarte in jurul faimoaselor ore de somn si cu cat acesta adoarme mai repede si doarme mult, profund, linistit, cu atat mama are un chip mai relaxat si multumit. Niciun alt obiectiv important al vietii ei anterioare nu se compara cu cel de a-si odihni si hrani bine copilul mic de care are acum grija non-stop.
Copiii care au probleme cu somnul nu adorm imediat si de regula se trezesc in timpul noptii. Este normal sa existe probleme legate de somn? Raspunsul medicilor este: depinde de varsta copilului.
Greseli ale parintilor in formarea rutinei somn-veghe la nou-nascut
Este nevoie de timp pentru a se forma o rutina de somn la bebelusi, respectiv acel ciclu sanatos de a dormi (noaptea sa doarma fara trezire, iar peste zi sa fie treaz). Multi nou nascuti dorm in medie 16 ore pe zi. In functie de bebelus, acest somn poate fi in reprize de cate 1-2 ore. De fapt, este nevoie de 4-6 luni pentru ca un nou-nascut sa se dezvolte intr-un copil mic care are un program clar si normal de somn.
Medicii spun ca majoritatea problemelor de somn se formeaza atunci cand parintii reactioneaza prea repede cand simt copilul ca se mai misca si agita noaptea in pat, fara sa realizeze ca un bebelus lasat singur in camera lui, chiar daca s-a trezit poate foarte usor sa readoarma la loc.
Cand parintele reactioneaza imediat la primul plans al copilului trezit din somn, acesta invata repede ca plansul ii obtine prezenta mamei alaturi care il va dragali si ii va da caldura si afectiune. Fara sa ne surprinda, copilasul invata astfel foarte repede cum sa ceara si sa primeasca atentie imediat.
Evident ca nu este nimic rau in a da copilului afectiunea vitala lui pentru a creste sanatos, insa atunci cand acest lucru se interpune programului de somn, copilul nu mai readoarme la fel de rapid precum ar face-o daca ar fi singur la momentul scurtei treziri nocturne. Asa cum ni se intampla si noua, e firesc sa fie valabil si la copil. Si el poate readormi imediat si mult mai repede decat daca e cu lume in jur care il ia in brate, il pupa, il dragaleste sau eventual ii da si un biberon in gura ca poate ii e foame si de aceea plange.
Cum poti preveni dezvoltarea acestui obicei?
Iata cateva sfaturi simple si practice oferite de Academia Americana de Pediatrie ca sa previi problemele si dereglarile de somn la copii:
- tine bebelusul cat se poate de calm, evitand stimularile de orice fel din timpul noptii ca sa poata readormi usor la loc daca se trezeste
- incearca sa nu lasi copilul sa doarma prea mult peste zi
- de indata ce copilul da semne de oboseala, pune-l imediat in patutul lui. In acest fel copilul invata repede asocierea dintre starea de oboseala si confortul odihnei in propriul patut
- daca legeni sau tii copilul in brate pana adoarme ii creezi un obicei. In curand copilasul va dezvolta nevoia de a fi tinut in brate si dragalit ca sa adoarma sau readoarma de fiecare data cand se trezeste in mijlocul noptii.
- Evita sa pui copilul sa adoarma in patut cu suzeta in gura. Suzeta are rolul bun ca il linisteste pe copil peste zi cand este agitat, insa nu trebuie sa se invete sa doarma cu ea. Asocierea dintre somn si suzeta este una defectuoasa pentru anii urmatori.
- Nu culca bebelusul in patul tau. Dincolo de faptul ca studii recente au raportat o crestere a incidentei mortii in randul sugarilor ce dorm in pat cu parintii lor, acest lucru creeaza si obiceiuri proaste de somn si in consecinta, probleme cu somnul pe termen lung.
Unul din cele mai importante lucruri pe care un parinte il poate face este sa se asigure ca este odihnit, atat de mult cat isi permite si poate. Orice ora sau orice sfert de ora prins pentru somnul tau este vital. Cand tu esti proaspat si relaxat poti sa te ocupi bine de copil, nu esti cu nervii intinsi la maxim, poti fi prezent fizic si emotional 100% langa copilul ce poate intampina probleme de somn si il poti ajuta in consecinta. Daca tu nu esti in cea mai buna stare, copilul iti capteaza fara sa vrea aceasta stare a ta si isi amplifica anxietatea manifestata prin plans, neliniste, agitatie.
Sigur ca nu este intotdeauna usor sa fii odihnita cand de fapt aceasta stare este una din cele mai problematice pentru o mamica de copil foarte mic. O modalitate ca sa poti dormi mai mult este sa iti cooptezi partenerul de viata ca sa faceti cu randul la supravegherea sau hranirea copilului.
Astfel, poti prinde un interval mai lung de somn dormind bine. In acest timp este indicat sa fii linistita psihic ca cel mic este in siguranta alaturi de taticul lui, nu sa iti strici somnul ingrijorandu-te si crezand ca numai daca tu esti prezenta copilului ii va fi bine. Daca reusesti sa dormi bine noaptea, dimineata vei fi in forma si optimista pentru o noua zi plina alaturi de bebelusul tau.
Cel mai important lucru de retinut in a crea obisnuinte bune de somn copilului, ajutandu-l astfel pentru urmatorii ani de copilarie, poate chiar pentru toata viata, este sa fiti consecventi. Ambii parinti trebuie sa cunoasca aceste reguli si sa faca front comun in a le aplica atunci cand apare o problema de somn la copil sau pur si simplu cand incerci sa previi aparitia ei.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: michellewellsphotography.ca
Ratatouille - reteta din filmul cu acelasi nume... Despre sarcina la peste 30 de ani...