Antena Căutare

Top 10 greseli in alimentatia copiilor (I)

Zeci de milioane de copii sunt, conform studiilor recente, supraponderali sau au o alimentatie nesanatoasa la varsta la care de alimentatie se ocupa exclusiv parintii lor. Pe acestia ii asteapta la varsta maturitatii diverse boli cronice. Dar, hai sa admitem: este destul de dificil sa iti determini copilul sa manance portia de legume si fructe cand el urla de-a dreptul dupa inghetata si cartofi prajiti.

De ce?


Multi parinti nu cunosc continutul nutritional al mancarii servite copilului sau. Altii nu vor sa joace rolul de „rau" si sa forteze consumul de legume si fructe copilului mofturos. Cu toate acestea, obezitatea din copilarie poate scurta speranta de viata cu pana la 5 ani si sa conduca la boli de inima, diabet tip 2 sau unele forme de cancer, spune dr Dietz.

Iata cele 10 greseli pe care parintii le fac cand isi hranesc copiii, conform specialistilor in nutritie lifescript.com:

Articolul continuă după reclamă

1. Nu iti asumi autoritatea parentala

"Nu intreba copilul ce ar dori sa manance", sfatuieste Dietz. "El va spune ca vrea viermisori de guma sau inghetata". In schimb, spune-i ce este in meniu si ca nu exista exceptii pentru el.

"Parintii trebuie sa isi aminteasca de faptul ca sunt parinti. Jobul vostru este sa oferiti copilului mancare hranitoare si sanatoasa, iar rolul copilului este acela de a manca atat cat poate, ca sa ofere corpului sau elementele nutritive importante cresterii sale armonioase", spune dr Ann Cooper in Collins Living.

2. Ii oferi prea multe alternative

Daca faci hot dog pentru un copil, un hamburger cu cascaval pentru celalalt si o alta mancare pentru mami si tati, vei sfarsi muncind triplu si oferind o nebunie de masa plus obiceiuri alimentare nesanatoase, cultivand moftul si rasfatul.

"Parintii nu trebuie sa se poarte de parca ar primi comanda de la restaurant" spune Cooper. Stabileste un singur meniu pentru intreaga familie. Poti cere copiilor opinia: broccoli sau fasole verde? Sau i le poti servi pe amandoua.

"Daca oferi copilului doua sau trei optiuni de legume, el se va simti incurajat sa incerce macar una dintre ele", spune dr Schmidt.

3. Nu trasezi limite

Cel mai rau lucru pentru un copil este sa nu stie unde sunt limitele sau ca cele deja trasate sa se schimbe in mod constant, spune Dietz.

Fiecare copil are nevoie de limite, asa ca ramai ferm mai ales cand vine vorba de ceea ce mananca copilul tau. Daca luni ai spus „fara fast food toata saptamana", nu te duce sa iei un hamburger vineri. Livrezi mesaje mixte, iar copilul va specula rapid aceasta ambiguitate.

Nu seta limite pe care nu le poti tine si pe care nici nu e bine sa le tii, cum ar fi sa interzici total orice mancare ce contine zahar. Nu este nicio tragedie ca uneori un copil sa mai consume ceva dulce, face parte din copilarie si asa trebuie sa ramana.

Expertii sunt de acord: „Totul cu moderatie". Chiar si dupa ce ai setat limitele, asteapta-te ca ele sa fie testate repetat. Tu ramai ferm, bine infipt cu picioarele in pamant daca vrei sa te impui, pentru binele copilului tau.

4. Subestimezi disponibilitatea copiilor de a manca variat

O greseala pe care parintii o fac este aceea de a nu oferi copilului o varietate mare de alimente si gusturi inca de la o varsta frageda.

Incepe devreme si cu pasi mici si construieste pas cu pas fiecare succes de a oferi copilului cate o leguma sau un fruct nou. Ofera-i paine integrala in loc de paine alba cand ii ungi pateul de ficat. Vei fi surprinsa de rezultate.

Ajuta copilul sa invete despre noi gusturi prin joaca. Lasa-l sa descopere un nou aliment sanatos din carti, de pe net sau de la prieteni. Apoi ajuta-l sa il prepare.

"Copiii adora sa se implice la bucatarie la fiecare lucru nou despre care invata" spune Schmidt. Cu cat sunt mai implicati, cu atat sunt sanse mai mari sa manance fericiti rezultatul.

2011/07/28//340851-copil.jpg

5. Iti faci griji ca se va duce la culcare flamand

Foamea poate fi o lectie foarte convingatoare si eficienta. Daca viitoare cand copilul refuza sa manance ceeace ii prepari, ii spui: "Alege sa mananci acum, mai tarziu sau deloc", spune Schmidt.

Pana cand copilul nu invata ca ii va fi foame refuzand mancarea, el nu va invata sa manance ceeace i se ofera.

Daca copilul impinge farfuria cu mancare, nu te necaji si oricum nu ii arata emotiile tale negative. Lasa-i farfuria undeva la indemana ca sa poata manca mai tarziu din ea.

Asta poate fi destul de dificil de aplicat de catre parinti. Nu este deloc placut sa iti auzi copilul plangand si tipand nefericit. Si cu siguranta nu vrei sa iti trimiti copilul nemancat la culcare.

Dar ei vor invata sa se gandeasca de doua ori inainte de a face o criza de refuz: Daca ma gandesc mai bine, o sa incerc pateul de somon. Hei, chiar are gust destul de bun.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: almightydad.com

FOTO! Elle Fanning, misterioasa si gotica pe coperta revistei "Love"... Reteta zilei: salata de orez si creveti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x