Antena Căutare

Totul despre masajul bebelusilor

Masajul – o adevarata terapie atat pentru copil, cat si pentru parinte. Este una dintre principalele forme de comunicare, in primul an de viata, cu bebelusul. Un mod de relaxare pentru prunc, care il face sa se simta iubit si protejat. Dar si un moment de distractie asteptat cu nerabdare de copil si de parinte.

Masajul trebuie inceput dupa prima luna de viata a bebelusului si este bine a fi efectuat de tata, spune dr Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, neonatolog la Spitalul Clinic "Polizu". De ce tatal? Pentru ca mama poarta 9 luni copilul in pantec, iar dupa venirea lui pe lume se ocupa de hranirea si de ingrijirea acestuia. Atunci este normal ca si tatal sa aiba unele responsabilitati, sa fie implicat in activitatile zilnice care tin de ingrijirea copilului. De aceea, baita si masajul bebelusului este bine sa intre in atributiile tatalui. Aceste preocupari si timpul petrecut impreuna cu copilul ii creeaza tatalui sentimentul increderii in fortele proprii.

A fi parinte nu este un fapt constientizat automat in momentul in care copilul vine pe lume. Este un sentiment care se capata in timp, pe masura ce parintii dobandesc experienta in cresterea copilului. Masajul este unul dintre cele mai eficiente moduri prin care tatal isi asuma responsabilitatea de parinte. Tatal devine mai increzator in rolul de parinte stiind ca poate face un lucru bun pentru sanatatea copilului sau.

SFAT

Cand este cel mai bun moment pentru masaj? Dr Nicoleta Bobe recomanda efectuarea masajului seara, inainte de baie. De ce? Pentru ca masajul se face cu un ulei care trebuie indepartat de pe piele. Altfel, uleiul provoaca iritatii ale pielii. Se vor folosi numai uleiuri speciale pentru bebelusi, fara parfum sau substante chimice. Masajul trebuie facut cand copilul nu are burtica plina, dar nici nu ii este foame. Este bine sa treaca 40-50 de minute de la momentul mesei.

PREMATURI

In cazul prematurilor, masajul este si mai important, pentru ca favorizeaza formarea legaturilor intre neuroni, care pot suplini zonele cerebrale afectate de traumele produse din cauza nasterii inainte de termen. Tot cu ajutorul masajului este reglat tranzitul intestinal al prematurilor, stiut fiind ca acestia sufera frecvent de constipatie, fiindca au musculatura abdominala slab dezvoltata. De asemenea, masajul ii ajuta pe bebelusii nascuti prematur sa respire mai usor, multi dintre ei avand dificultati in respiratie, pentru ca aparatul lor respirator nu este maturizat complet.

CUM SE FACE

Mainile parintelui care face masaj trebuie sa fie curate si calde, unghiile taiate scurt. El va pune in palma cateva picaturi de ulei, pe care il incalzeste 1-1,5 minute, dupa care il aplica pe toata suprafata corpului copilului. Ordinea in care se maseaza partile corpului, sensul miscarilor vor fi invatate de parinte de la medicul pediatru. El este singurul in masura a recomanda masajul adecvat nivelului de dezvoltare si eventualelor tulburari ale copilului. Altfel exista riscul de a-i face mai mult rau decat bine. De exemplu, masarea unei zone incordate nu face decat sa accentueze contractura musculara.

Citeste si Junalul National

Sursa foto: askamum.co.uk

Willow Smith a semnat cu casa de discuri a lui Jay-Z... De marti, ai seria a doua "Oraselul lenes" numai cu Gazeta Sporturilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x