Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Mucenici. Ce superstiții s-au păstrat din bătrâni

În fiecare an, pe 9 martie, creștinii de pretutindeni sărbătoresc Sfinți cei 40 de mucenici. În această zi, gospodinele fac mucenici, un desert din aluat, în forma cifrei 8 și îi duc la biserică pentru a fi binecuvântați.

mucenici
Tradițiile și obiceiurile de Mucenici sunt păstrate din străbuni în multe zone din România. | profimedia

De regulă femeile harnice care fac mucenicii se bucură de această delicatesă alături de familie sau împart din bunătăți oamenilor nevoiași, la biserică. Legendele populare spun că de sfânta sărbătoare a mucenicilor porțile Raiului sunt deschise, la fel și mormintele celor dragi.

Femeile coc 40 de mucenici în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici. Desertul mai poartă numele de sfinți, sfințișori sau brădoși. Cifra 8 a mucenicilor simbolizează forma umană. De regulă, aceștia sunt făcuți din aluat de cozonac și sunt copți, fiind acoperiți cu miere și nucă măcinată.

Cu toate acestea, există și mucenicii mici, făcuți tot din aluat, dar care se fierb în zeamă, cu scorțișoară și esență de rom.

Tradiții și obiceiuri de mucenici

Articolul continuă după reclamă

Pornirea plugului

Din bătrâni se spune că la această dată, 9 martie, când primăvara s-a instalat deja, începe plugul. Această sărbătoare care e dedicată agricultorilor se rezumă la scoaterea plugului în fața casei, semn că oamenii harnici încep să lucreze câmpul și înainte de a începe un noul an agricol, agricultorii fac o petrecere pe cinste.

Citește și: Trei rețete de mucenici așa cum se prepară în cofetării. Mucenici moldovenești de post, de dulce și mucenici fierți

În mai multe regiuni din țară, bătrânii spun că Zilele Babelor iau sfârșit și încep Zilele Mucenicilor, urmând încă trei zile în care vremea e schimbătoare, înainte de a se instala primăvara în toată regula. Cu toate acestea, se spune că Zilele Mucenicilor sau Zilele Moșilor sunt mai calde decât cele ale Babelor. Legenda spune că cei 40 de mucenici reprezintă sufletele celor 40 de moși.

Focul echinocțial

Pe lângă începerea anului agricol, această zi reprezintă și aprinderea focului echinocțial, cunoscut și drept focul purificator. Acesta este simbolul soarelui pe pământ, iar semnificația constă în arderea anotimpurilor trecute, făcând loc primăverii și momentului în care natura renaște.

Se spune că pentru a fi feriți de boli, copiii trebuie să sară peste aceste focuri, iar femeile folosesc cenușa obținută pentru a o presăra în jurul caselor. Astfel, întreaga gospodărie va fi protejată în noul an agricol și pământul va rodi.

Citește și: Cum prepară Vlăduț, bucătarul de la Neatza, Rețeta de Mucenici moldovenești cunoscuți și sub denumirea de Măcinici

În timpul focului, bărbații se ocupă de întreținerea lui cu uscăciuni pentru că doar așa i-ar putea încălzi pe cei 40 de Sfinți Mucenici.

Retezatul stupilor

În această sfântă zi, apicultorii scot stupii afară, curăță fagurii și recoltează mierea, potrivit calendarulortodox.ro. Mierea colectată este folosită de gospodine pentru pregătirea mucenilor. De asemenea, femeile mai în vârstă folosesc această miere pentru a pregăti leacuri băbești.

Stupii curățați se ung mai apoi cu țuică pentru că acest “tratament” va ajuta roiul să se înmulțească. După ce bărbații termină aceste trebuie din gospodărie, ei beau 40 de pahare de țuică sau vin, în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.

(P) Top 10 cele mai ieftine aspiratoare robot... Cornel Ilie (Vunk) și-a declarat iubirea pentru fiica sa în Casa Zurli. Cum arată micuța Zara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x