Alte boli provocate de carenta vitaminei D
Si alte afectiuni se pot declansa din copilarie din cauza lipsei vitaminei D din organism. Printre cele mai importante sunt rahitismul, spasmofilia si osteopatia de carenta.
Rahitismul poate fi provocat de lipsa vitaminei D, a calciului sau a fosforului. El afecteaza copiii de la cele mai mici varste, consecintele pe termen lung fiind devastatoare si ireversibile. Boala apare in conditiile in care calciul nu se mai depune la nivelul oaselor, ele ramanand moi. In aceste conditii, daca nu se iau masurile adecvate, dupa varsta de doi ani apar deformari ale oaselor. Este afectat intregul sistem osos al copilului. Capul ii este marit din cauza maririi oaselor frontale. Coloana vertebrala poate sa prezinte unele deviatii sub forma de scolioze sau de cifoze. Sau toracele poate sa prezinte astfel de deviatii, in aceasta situatie abdomenul fiind marit.
Spasmofilia apare tot in conditiile lipsei de calciu si de fosfor din organism. Ea are insa alte modalitati de manifestare - copilului afectat i se contracta muschii, se poate sufoca si are stari de iritabilitabilitate.
Osteopatia de carenta apare in conditiile lipsei vitaminei D, a fosforului si a calciului din organism. Este o boala care evolueaza lent, dar sigur, cu aceleasi efecte ireversibile ca si in cazul rahitismului. Copiii afectati cresc mai incet decat cei normali, au atrofii musculare si un mers clatinat.
De unde luam vitamina D
Expunerea la soare este cea mai buna modalitate de a obtine vitamina D. Cum ajuta soarele la fixarea vitaminei D in corp? Nu el in sine, ci iradierea pe care o exercita cu ultravioletele B, acestea ajutand la fotosinteza vitaminei D3 in piele. Este insa adevarat ca expunerea prelungita la soare poate sa provoace aparitia cancerului de piele. De aceea copiii trebuie feriti de soarele fierbinte din orele amiezii (intre 12.00 si 16.00). Iar atunci cand ii scoatem la plimbare este bine sa-i protejam cu o palarie de culoare alba si cu ochelari de soare.
Pe de alta parte, curele heliomarine sunt extrem de benefice in cazul copiilor. In afara acestora, o dieta adecvata poate asigura necesarul zilnic, dar cu unele conditii. Cea mai importanta este renuntarea la grasimile animale si folosirea uleiurilor vegetale. Carnea de vita, de pui si de peste contin si ele vitamina D, pe care o mai gasim in galbenusul de ou, in lapte si in unt. De fapt, o gasim in toate alimentele ce contin lipide.
Foloseste numai alimentele naturale, nu si pe cele fabricate. Chiar daca reclame imbietoare te invita sa cumperi diverse alimente imbogatite cu vitamine (inclusiv vitamina D), acestea contin si aditivi alimentari care sunt extrem de periculosi pentru sanatatea copiilor. De aceea, nu ezita niciodata sa folosesti, de exemplu, untul in detrimentul margarinei.
In cazuri severe, in cazul nefericit in care vreuna dintre boli si-a facut aparitia, medicii pot prescrie copiilor, in afara dietei bogate in vitamina D, si fizioterapie (tratamente cu ultraviolete, balneoterapie etc.). Lor li se mai poate recomanda si vitamina D injectabila, care nu mai este folosita profilactic in cazul copiilor sanatosi.
Citeste si Vitamina D, foarte importanta pentru sanatatea copiilor (1)
Sursa foto: channelvn.net
Funny: 8 motive pentru care e bine sa fii barbat... Rujul: Rosu, mereu in trend!...