Antena Căutare

Bougatsa, plăcinta grecească cu griș și vanilie sau cu cremă, un desert tradițional grecesc delicios

Bougatsa este un desert tradițional grecesc, de origine bizantină, care a devenit foarte popular în special în Salonic. Inițial a fost adusă de grecii din Asia Mică, dar de-a lungul timpului a evoluat și s-a diversificat, devenind un preparat emblematic al patiseriei grecești.

Bougatsa are în mod tradițional umplutură de griș. Rețetă de placinta greceasca cu crema de griș | Shutterstock

Rețeta clasică de bougatsa include foi subțiri de plăcintă (filo) umplute cu o cremă de griș, lapte și ouă, îndulcită cu zahăr și aromată cu vanilie și scorțișoară. Foile de plăcintă sunt unse generos cu unt topit, ceea ce conferă desertului o textură crocantă la exterior și cremoasă la interior. După coacere, bougatsa se taie în bucăți și se presară cu zahăr pudră și scorțișoară.

Originile bougatsei sunt legate de Imperiul Bizantin, când patiserii au început să experimenteze cu foi subțiri de aluat și umpluturi diverse. În secolul XX, refugiatii greci din Asia Mică au adus rețeta în Grecia, unde a fost adoptată și adaptată local. În Salonic, bougatsa este adesea consumată la micul-dejun sau ca gustare de dimineață, fiind vândută în numeroase patiserii. Există chiar localuri specializate care vând doar acest preparat, bougatsadika sau bougatsopolia.

Un desert similar, placenta, este întâlnit în insula Lesbos, dar aluatul are mai degrabă consistența de clătită decât de plăcintă. Umplutura este cel mai adesea din cottage chesse, iar la final preparatul este stropit din belșug cu miere înainte de a fi copt.

Variante de plăcinta grecească bougatsa

Articolul continuă după reclamă

Există numeroase variante de bougatsa, atât dulci cât și sărate. Variantele dulci pot include umpluturi cu cremă de vanilie, ciocolată sau fructe. Variantele sărate pot conține brânză feta, carne tocată sau spanac. În prezent, patiseriile moderne experimentează cu umpluturi inovatoare și combinații de arome, păstrând însă tehnica tradițională de preparare.

Citește și: Rețetă de spanakopita. Prepară cea mai îndrăgită plăcintă cu spanac din lume chiar la tine acasă

Bougatsa se servește de obicei caldă, tăiată în pătrate sau triunghiuri. Este adesea presărată cu zahăr pudră și scorțișoară pentru a accentua aroma dulce și caldă a desertului. În unele regiuni, bougatsa se poate servi alături de un pahar de lapte sau cafea, completând astfel o gustare delicioasă și reconfortantă.

Rețetă de placintă grecească cu crema de griș și vanilie (bougatsa)

Ingrediente pentru bougatsa

Pentru aluat:

  • 500 g foi de plăcintă (filo),
  • 200 g unt topit (pentru uns foile),

Pentru umplutura de cremă:

  • 1 l lapte,
  • 200 g zahăr,
  • 120 g griș fin,
  • 3 ouă,
  • 1 linguriță de esență de vanilie,
  • coaja rasă de la o lămâie (opțional),

Pentru decor: zahăr pudră, scorțișoară

Cum se prepară bougatsa, plăcinta grecească cu cremă de griș și vanilie

Într-o cratiță mare, se pune laptele la încălzit la foc mediu. Apoi se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă complet. După aceea, se încorporează grișul treptat, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Se lasă pe foc până când se îngroașă și devine o cremă omogenă.

Odată ce crema a ajuns la consistența dorită, se ia cratița de pe foc. Se lasă crema să se răcească ușor, apoi se pun ouăle bătute și esența de vanilie, amestecând bine pentru a le încorpora. Dacă se folosește, acum se adaugă și coaja rasă de lămâie pentru un plus de aromă.

Între timp se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o tavă de copt cu unt topit.

Foile de plăcintă se împart în două grupuri egale. Se așează prima jumătate a foilor în tavă, una câte una, unse cu unt topit între ele. Apoi se toarnă umplutura de cremă de griș peste foile de plăcintă și se nivelează suprafața cu o spatulă.

După aceea, se așează restul foilor de plăcintă deasupra umpluturii, unse și ele cu unt topit între fiecare strat. La final se unge generos ultima foaie cu unt pentru a obține un aspect crocant și auriu la coacere. Cu un cuțit ascuțit, se crestează ușor suprafața bougatsei în pătrate sau dreptunghiuri pentru a facilita tăierea după coacere.

Citește și: Rețeta pentru o plăcintă de dovleac excelentă

Se dă tava cu bougatsa la cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când devine aurie și crocantă la suprafață. După aceea, se scoate tava din cuptor și se lasă bougatsa să se răcească puțin înainte de a o tăia. Se presară zahăr pudră și scorțișoară deasupra înainte de servire.

Rețetă de prăjitură cu mere, fără coacere. Care este secretul unui desert ce va impresiona și cel mai capricios invitat... Idei de decor și ornat salata de boeuf. Cum faci cele mai frumoase și gustoase salate...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x