Antena Căutare

Magiun de prune - rețetă tradițională românească. Cum prepari cel mai gustos magiun

Magiunul de prune este una dintre cele mai vechi și mai curate forme de conservare a fructelor din spațiul românesc: doar prune foarte coapte, foc mic și timp îndelungat, fără zahăr sau aditivi.

Magiunul de prune nu are zahăr, fiind una dintre conservele pentru iarnă cu o mulțime de nutrienți | Shutterstock

Pentru multe comunități din zonele cu livezi de prun, fierberea îndelungată la ceaun a pulpei era o muncă de toamnă făcută în echipă, cu amestecat continuu ca să nu se prindă, până când pasta „se ține” de lingură și capătă luciul specific.

Standardul consacrat de producătorii din Topoloveni descrie tocmai acest profil: pastă groasă, concentrată, din prune bine coapte, fără adaosuri, cu un conținut ridicat de substanță uscată care asigură conservarea naturală. În arealul Topoloveni se folosesc mai multe soiuri locale de Prunus domestica, selecționate pentru zaharuri și parfum, precum Stanley, Piteștean, Tuleu timpuriu, Tuleu gras sau Grasa ameliorată.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de linzer cu prune. O delicioasă tartă cu prune din bucătăria austriacă

Variante de magiun în Balcani

Articolul continuă după reclamă

În fosta Iugoslavie (Serbia, Bosnia, Croația), preparatul înrudit se numește „pekmez od šljiva”: o pastă lung-fiartă de prune, adesea cu foarte puțin zahăr ori deloc, folosită iarna ca întins pe pâine sau în aluaturi. Azi îl găsești atât ca produs de casă, cât și industrial, dar ideea rămâne aceeași: reducerea îndelungată, la foc blând, până la consistență de unt de fructe.

În Bulgaria există „pestilul” din prune, o pastă densă, uscată în foi, parte din patrimoniul culinar local. În aceeași familie a conservelor tradiționale din zonă intră și „slatko”-ul (Serbia, Macedonia, Bulgaria), un dulce de fructe întregi în sirop clar. Nu e magiun, dar explică preferința regională pentru fructe conservate cu structură și gust intens.

CITEȘTE ȘI: Cum prepari faimoasa rețetă de magiun de Topoloveni fără zahar

Soiuri de prune pentru magiun

Magiunul reușește când pornește de la prune „târzii”, foarte coapte, cu pulpă densă și sâmbure care se desprinde ușor. În România, soiurile tipice pentru magiun și țuică sunt din grupul „bistrițene” și selecțiile ameliorate pe filiera Tuleu/Grasa; Stanley este răspândit și dă rezultate previzibile în gospodărie. Mixul de soiuri aduce echilibru între zaharuri, aciditate și pectină naturală, iar culesul întârziat (ideal după primele brume) maximizează dulceața fără adaos de zahăr.

Cum se consumă și se păstrează magiunul

Magiunul e versatil. Se poate consuma pe pâine cu unt, în clătite, cornulețe și rulade, ca strat într-un linzer reinterpretat, în gomboți/knedle. De asemenea, se potrivește și cu preparate sărate ca glazură pentru coaste sau pulpe la cuptor, împreună cu muștar granulat și oțet de mere, ori ca bază dulce-acrișoară într-un sos rapid pentru friptură. În deserturile cu drojdii (cozonaci, buhteln/buchteln), textura fermă îl recomandă pentru umpluturi care nu „curg”.

Spală și clătește borcanele și capacele, apoi sterilizează-le 10–15 minute la 110–120°C în cuptor sau prin fierbere. Toarnă magiunul fierbinte, până aproape de gât, șterge buzele borcanului, închide imediat și pasteurizează borcanele 10–15 minute la bain-marie (apa să acopere gâtul), pentru siguranță suplimentară și vid corect. Lasă-le să se răcească lent în prosoape groase. Depozitează în cămară răcoroasă, uscată și ferită de lumină; după deschidere, păstrează la frigider și folosește o lingură curată de fiecare dată. Un magiun bine redus și ambalat corect își păstrează calitățile luni la rând, uneori tot anul.

CITEȘTE ȘI: Gemul de prune, nelipsit din rețetele de toamnă! Multe gospodine greșesc atunci când îl prepară: trucul care îi oferă cel mai bun gust

Rețetă de magiun de prune

Ingrediente

  • 5 kg prune bine coapte, dulci și cărnoase
  • 300–500 g zahăr (opțional, în funcție de dulceața prunelor)

Mod de preparare

Prunele se spală bine, se scurg și se taie în jumătăți, îndepărtând sâmburii. Se pun într-o cratiță mare, cu fund gros, preferabil din inox sau fontă, pentru a evita prinderea pe fund. Dacă fructele sunt foarte dulci, zahărul se poate omite; dacă au o aciditate ridicată, se adaugă la început sau pe parcursul fierberii, după gust.

Se așază vasul pe foc mic și se amestecă periodic cu o lingură de lemn, pentru ca pulpa să nu se prindă. Pe măsură ce prunele fierb, își vor lăsa zeama și se vor înmuia, iar după aproximativ o oră se pot pasa cu un blender vertical. Fierberea continuă la foc mic timp de 3–4 ore, amestecând mai des spre final, până când compoziția se îngroașă și scade semnificativ, având consistența unei paste dense care se desprinde ușor de pe fundul vasului.

Magiunul fierbinte se pune imediat în borcane sterilizate, se închid ermetic cu capace curate și se întorc cu susul în jos pentru 5–10 minute, pentru formarea vidului. După răcire, borcanele se depozitează în cămară, într-un loc răcoros și întunecat. Magiunul de prune, fără zahăr sau cu foarte puțin zahăr, se păstrează foarte bine datorită conținutului scăzut de apă și poate fi folosit ca umplutură pentru cornuri, clătite, prăjituri sau pur și simplu întins pe pâine cu unt.

Sosuri pentru carnea de pui. Cum să dai gust preparatelor din carne de pui... 6 rețete de burgeri pentru toate gusturile: de la burger clasic la variante cu pește sau vegane...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România Ziare.com
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de bucătarii italieni
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de... Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x